Christian Henrik Snellmanilta

Editoitu teksti

Suomi

Mattilassa 14.9.1832

 

Nyt on hyvä tilaisuus lähettää kirje ystävien Strombergin ja Odert Reuterin välityksellä suoraan Sinun käsiisi, rakas Janneni; käytän yhä tätä rakasta nimeä ja olen täysin vakuuttunut siitä, että Sinä olet ajatellut minua yhtä usein kuin minä Sinua, vaikka kirjeellinen yhteydenpito onkin jäänyt, Jumala nähköön, mutta eihän toki ole puuttunut terveisiä, kun vain on ollut tilaisuus niitä lähettää laivalla tai maitse.

Tietänet, että minulla oli Turussa lastia myytävänä ja hankintoja tehtävänä ja minun oli lisäksi huolehdittava laivan töistä ilman tavallista perämiehen apua niiden hoitamisessa ja johdettava väkeä.

Strombergilta saat kaikki tiedot meidän terveydentilastamme ja siitä, mitä minä nyt niin kuin ennenkin puuhailen maaseudun vakiintuneissa töissä ajankulukseni.

Annu varmaankin kirjoittaa tarkemmin matkoistamme ja huvituksistamme.

Olen saanut ystäviltä kuulla melko tarkoin siitä, mitä Sinulla on meneillään, ja toivon vain, että pääsisit hyvään kuntoon.

Minä nyt varmasti elän tyytyväisempänä omissa käsityksissäni kuin Sinä järkeilyssäsi, yhdestä asiasta olemme kuitenkin samaa mieltä, nimittäin siitä, että voimme toivoa parempaa tulevaisuudelta.

Maan tila on surkea. Te oppineet voisitte tehdä selkoa tämän asiaintilan syistä tai suunnitelmasta, jolla asia olisi autettavissa.

Ystäväni Reuter ja hänen miellyttävä vaimonsa ovat täällä ja toivovat, että Sinä, joka tunnet ystävyytemme, haluaisit tehdä jotakin hankkiaksesi Odertille kotiopettajan paikan mahdollisimman pian, sillä heidän varansa ovat vähäiset hänen opintojensa ylläpitoon.

Nyt saat tyytyä näihin riveihin, jos saan yhtä paljon takaisin, olen minäkin tyytyväinen

Sano terveisiä ystävillesi ja minun ystävilleni.

isäsi C. H. Snellman

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: