Christian Henrik Snellmanilta

Editoitu teksti

Suomi

Uudessakaarlepyyssä 9.10.1847

 

Rakas poikani! 

 

Toivoen, että voit tarkoitettuna aikana ryhtyä toteuttamaan kutsumustasi uusin voimin niitä hankittuasi ja nähdä jälleen omat rakkaasi kiirehdin ottamaan Sinut vastaan näillä riveillä.

Sinä saat nyt kerrankin maailmassa nauttia ja tuntea kaipuun ja jälleennäkemisen riemua, jonka kokemiseen Sinulla ei niin pitkään ole ollut mahdollisuuksia, mutta joka on sirotellut niin runsaasti ruusuja minun vaivalloiselle elämäntaipaleelleni.

Sinun avokätinen rakkautesi on järjestänyt minullekin huolettoman toimeentulon, huvejakin. Heinä-elokuussa olin Benzelstjernan perheen jäsenenä Ahlössä 3 viikkoa, ja minulla oli kalastamiseen ja purjehtimiseen oma purjevene ja hänen huvipurtensa. Terveydentilamme vahvistui, niin että meillä on paremmat mahdollisuudet ottaa vastaan syksyn kylmät sumut.

Kiitokset Sinulle siitä nautinnosta, jonka olen saanut Kuopion Litteraturbladetista, mutta se tyrehtyi elokuun aikana.

Rakas Janne, jos saisin kerrankin syleillä sinua maallisessa olomuodossamme, minulla olisi jotakin kerrottavaa samoin kuin minun olisi saatava valistusta monista asioista. Pelkäänpä, että Muhammedin määritelmä Jumalasta osoittautuu mahtavimmaksi ja jää pysyväksi Telluksella, vaikka kuolematon Hegel onkin Sinun kauttasi selittänyt ja todistanut minulle, että ajatus on perusvoima, olemista, ikuista, ei kuitenkaan Jeho.

Suhteeni Ottoon on sellainen kuin voit kuvitella; Annan kanssa sujuu mainiosti, Ottoa en ole tavannut heinäkuun jälkeen. Palattuani kotiin olen elellyt säästeliäästi, korjannut satoa ja kylvänyt pienoisyksikön puitteissa, mutta innostuneemmin kuin entisaikoina, jolloin työ oli tehtävä pakosta; ja Jumala on siunannut sadon.

Minun on juoruttava, että Albert-raukalla oli vaikeaa Kepossa, ja hän on nyt kotona äskettäin palattuaan. Myin äskettäin hevoseni, kun en jaksa enää toimia tallirenkinä ja maksan nyt 20 hopearuplaa Georgille Ouluun suoritukseksi vanhasta velasta. Sinun ensimmäisestä lähetyksestäsi sai Otto 15 ruplaa samanlaiseksi suoritukseksi, minulla on kuitenkin välttämättömin, mitä tarvitsen.

Lopuksi syleilen ajatuksissani Sinun rakasta vaimoasi ja pientä tytärtäsi.

Jumala kanssamme

C. H. Snellman

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: