Christian Henrik Snellmanilta

Editoitu teksti

Suomi

Palossa 26.2.1837

 

Rakas poikani! 

 

Kun aion nyt viikolla lähteä kaupunkiin monien asioiden takia, etenkin saadakseni silmälasit, jotta voisin lukea, kun sattuu jokin hetki vapaata aikaa, haluan myös lähettää Sinulle tervehdykseksi nämä rivit, kun ketään suullisten viestien tuojaa ei ole viime aikoina liikkunut meidän välillämme. Toivon, että Sinun asioissasi kaikki on ennallaan kuten minun asioissanikin; ainaisia huolia ja kiirettä. Terveyteni on vankempi kuin vielä vähän aikaa sitten; ei ole yskää eikä mitään vaivoja lukuun ottamatta hammaskipuja, mikä on luonnollista, kun hampaat rappeutuvat.

Taloudelliset asiani ovat aivan uudella tolalla; heinät korjaantuvat niityltä, niin että käteen jää kolmasosa eli on maksettava ½ tuotoksesta ja rahamaksu kultakin kuormalta. Muun työn tilalla tekevät kaksi torpparia omissa ruuissaan kumpikin päivän viikossa sekä kaksi muuta vähäisen maatilkun vuokraajaa. Viime vuonna minulla oli kaksi piikaa ja renki, tänä vuonna yksi ja lisäksi loinen, joka hoitaa navetan korvaukseksi asunnostaan. Muuan poika auttaa minua toisinaan hevosten ajamisessa ja puiden hakkuussa. Viime kevään kuivuus ja kahdeksan päivää kestänyt kylmä pohjoismyrsky kesällä vähensivät satoa puoleen edellisen vuoden määrästä, niin että vaikkakin tänä kesänä yritän itse korjata heinät Isolta niityltä (niin kuin aion), eivät rehut riitä. Rakennusaineet porstuan alle rakennettavaa kivikellaria varten ovat myös valmiina, ja se pitäisi muurata valmiiksi tänä kesänä, mikä merkitsee ylimääräistä menoerää; ja kun en mielelläni ryhdy liikeasioihin kauppiaiden enkä talonpoikien kanssa, olen ajatellut, että Sinä voisit Helsingissä saada jostakin kassasta lainatuksi 200 ruplaa ehkä jopa alle 6 prosentin korolla; vähemmällä kuin 100 ruplalla en tule autetuksi, mutta pyydetty summa olisi meille paljon paremmaksi hyödyksi. Kaikki tervasmetsä on vuokrattu kahdelle talonpojalle tuotoksen kolmasosaa vastaan seitsemäksi vuodeksi; poltto ei voi kuitenkaan alkaa ennen kuin ensi vuonna ja sitten vuosittain; niin että jos Jumala vielä suo terveyttä ja elinaikaa onnistun järjestämään sisälle taloon reduktiojärjestelmän, jota äiti ei ole tällä hetkellä kovinkaan halukas hyväksymään. Minulla oli täällä kesällä maanmittarikin mittaamassa heinämaat ja jakamassa aitaukset, ja voitin lisää maata monella suunnalla; nyt toivoisin vielä saavani ostetuksi Skogbergin torpan takaisin, ja sitten kaikki olisi järjestyksessä. Yli puolet Koppilasta on päästetty kesannolle ja tuottaa hyvin heinää, joka tuote on tänä vuonna ollut ainoa rahalähteeni. – Tämä riittäköön Sinulle lohdulliseksi tiedoksi tulevaisuudessa odotettavien huolten osalta, en tiedä aihetta huoleen paitsi silloin, kun kruunulle menevät maksut on suoritettava.

August ei liikahdakaan pesästään; kävin siellä kerran tammikuussa. Otolta saimme kirjeessä tiedon, että Annu on saattanut onnellisesti maailmaan tytön. Paroni Stromberg on enimmäkseen käräjämatkoilla, ja Calén toimii kuin olisi itse kirkkokäsikirja niin kuin ennenkin, ja rouva alkaa käydä vanhaksi.

En tiedä Sinun nykyisistä puuhistasi, mutta toivottavasti ne tuottavat tyydytystä nykyisin, ja sehän riittää. Atterbomin teismi on Härmän katkismus lyhentämättömänä, mutta onnahtelee vielä minun mielestäni paljon, käsitykseksi jää, että subjekti, olento itsessään, on objekti: tasoltaan korkeammat ilmiöt tapahtuvat virtauksena elimestä elimeen alkaen elämästä ja totuudesta, joka on Jumala. Niin vaikuttavat aurinko, kuu ja tähdet, niin vaisto eläimiin, niin henki henkeen. Jumalan kaitselmuksesta on selvästi havaittavissa Jumalan läsnäolo tässä virtauksessa. Minulla ei ole nykyisin edellytyksiä kirjoittaa eikä ole tilaakaan; tule luoksemme kesällä toivoo Isäsi.

 

PS Mukana seuraa velkakirjani, raha-asian järjestämiseen tarvitaan tuomarin nimikirjoitus, jos se voidaan saada. Sinä voinet ryhtyä takaajaksi! Kirjoita, parahin Janne, vastaus pian, jotta ennätän ottaa jonkin kannan, ennen kuin tarve on käsillä. Kruunu myy viljaa nyt aivan kohta.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: