Christian Henrik Snellmanilta

Editoitu teksti

Suomi

Palossa 6.10.1835

 

Rakas poikani! 

 

En ole kolmeen kuukauteen käynyt missään kaupungissa, tuskin edes lähimpien naapureiden luona, vaan olen alituisesti puuhaillut kotoisissa maamiehen töissä, joista on ollut minulle sekä hupia että hyötyä, niin että minulla on syytä kiittää Korkeinta, joka pitää huolta terveydestämme ja siunaa vaivannäkömme. Olemme lopettaneet sadonkorjuun, ja matkustan huomenna iltapäivällä Uuteenkaarlepyyhyn hankkimaan kalaa ja joitakin pieniä tarvikkeita ja lähettämään tämän.

Sait Carl Essenin kautta varmaan tiedon meidän tilanteestamme, ja hänen kirjeestään Annulle käy ilmi, että Sinä olet ollut tavanomaisessa kunnossa ja viettänyt kauneimman vuodenajan maalla.

Voimme muuten helposti kuvitella toistemme tilanteen, niin että kirjeenvaihdon kuvattavaksi jää vain vähän asiaa. Aion nyt tänä vuonnakin käyttää enemmän tilapäistä työvoimaa kuin vakinaista palvelusväkeä, jonka työ ei juuri tuota mitään, niin kauan kuin ruoka on kallista. Ruis kasvoi hyvin, niin että me saimme lähes 30 tynnyriä, mutta siitä on kylvetty 6½ tynnyriä ja työläisten palkanmaksuun on mennyt 2 tynnyriä; olemme selviytyäksemme jo myyneet hieman, 11 riikintaalarilla tynnyriltä. Halla ja kuivuus haittasivat sitä vastoin ohran kasvua. Ilmastomme tuntuu huonontuvan vuosi vuodelta Novaja Semljan tasolle, ja kasvillisuus vähenee.

Väitöskirjasi vastaanottaminen ilahdutti minua; mielestäni ymmärrän sen sisällön kyllin hyvin ja olen jo kauan ollut sillä kannalla, että negaatio on todiste, esimerkiksi niin kauan kuin se seikka, että me lyömme laimin kirjoittamisen, on loogisesti tosi, me olemme planeetallamme olemassa, mutta kun se taas lakkaa tätä olemasta, on meidän absoluuttinen olemuksemme kadonnut ja kirjeenvaihto on käsitteellisesti mahdoton asia ideana. Minun puolustelukseni käy se, että mustepullo on useammin kuivana.

Sait varmaankin kesällä kirjeen Augustilta, kunhan hänen terveytensä vain vakiintuisi, kaikki olisi hyvin. Suojateistamme olemme yhtä mieltä: sen, minkä Kaitselmus on määrännyt, täytyy olla hyvää, vaikka me ihmiset emme pysty tutkimaan tulevaisuutta, ja varoitusten esittäminen rakastuneille samoin kuin surevien lohduttaminen on tuloksetonta, usein vahingollista. Kiirehtiminen nyt on lapsellista; ei siinä kuitenkaan voi olla mitään pahaa. Tule nyt rekikelin alkaessa tai talvella katsomaan, miten täällä kaikki sujuu.

Äiti puuhaa kyllästymiseen saakka taloustöissä kuten minä puuhaan ulkotöissä, mutta hänen terveytensä ja mielialansa ovat epävakaita.

Pohjoisessa kaikki sukulaiset ovat elossa, Georgista en tiedä yhtään mitään ennen kuin menen kaupunkiin: hän on kerta kaikkiaan kauppias ja kirjoittaa pelkästään silloin, kun kyseessä ovat liikeasiat. Voi hyvin, toivottaa sydämellisesti tervehtien uskollinen isäsi

C. H. Snellman

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: