Carl Robert Ehrströmiltä, kopio kirjeluonnoksesta

Tietoka dokumentista

Editoitu teksti

Suomi

Janne! Hailuoto 30.12.1839

 

Olen kuullut että seisot Rubiconin äärellä. Tiedän, että epäröit, muutenhan et olisi isänmaan poika, mutta tiedän myös että tulet menemään yli. – Sinulle ei tässä kaikessa ole mitään uutta, olet ollut samassa tilanteessa monta kertaa aikaisemminkin. Tämä nykyinen eroaa aiemmista vain siinä että se on julkisemmin tiedossa. En voi tietää nykyisen tilanteesi erityispiirteistä; pääasiasta olen selvillä premissien pohjalta. – Jos matkustat Ruotsiin, niin kulje Tornion kautta – suo minulle tämä ilo. Jos Sinun täytyy menetellä toisin, niin sen parempi. Jospa tämä hetki olisikin maahan sortuvan vanhan taistelijan (tarkoitan Pippingiä) viimeinen ponnistus; mutta kuka takaa, ettei vastustajasi olisi Larneuksen sukua. – Ne sic quidem male [siinä ei ole vikaa], kunhan ottaa voimat avukseen.

Mitä minuun tulee, aikani jakautuu potilaiden, yhden jos toisenkin virkatehtävän (matkat, kirjelmät ym.) sekä iltapuhteen virkistyksen kesken. Heikot voimani eivät riitä mihinkään vakavamman luontoisiin pohdiskeluihin. Minulla ei ole sinun voimaasi kulkea omaa tietäni, koska kaikki virikkeet puuttuvat, ei kykyä nähdä täällä esiintyvien kovin erilaisten intressien joukosta kehkeytyvää yhteistä intressiä. Hallitus ei ehkä ole syytänyt millekään maamme paikkakunnalle niin paljon suosionosoituksiaan kuin Torniolle, mutta varmasti ei minnekään yhtä turhaan. Tämä on lamppu, jonne kaadetaan öljyä, mutta jonka sydän on hiiltynyt eikä asiaa voi auttaa. – En toki pidä elämääni liian arvokkaana voidakseni olla näidenkin ihmisten palvelija, sillä se on lääkärin velvollisuus, mutta haluaisin ainakin saada palkkaa (henkistä palkkaa) vaivoistani – ajatukseton märehtiminen ei minua viehätä. Aion aivan varmasti muuttaa pois kaupungista – jos se minulta evätään, muutan koko paikkakunnalta ja sitten joko uppoudun praktiikkaani tai asetun lepoon. – Vuosi 1840 ratkaiskoon. – Oulussa (– olen nyt Hailuodossa) vierailin D:m:n luona. Asp on piirilääkäri, mutta haluaa pois. Borgilla on paljon lääkärintyötä ja hän on vireällä tuulella – vielä on paljon tekemättä; toivoisin olevani heitä molempia lähempänä. Professori Hofman puhuu hienosti ja esiintyy näyttävästi, mutta sisäpuoli kolisee tyhjyyttään, kuten sanotaan. Kun palaan Ouluun, joka tapahtuu parin päivän päästä, aion käydä Lauran luona. Jos hän antaa minulle rukkaset, tulee hän olemaan minun.

Torniossa alamme pikku hiljaa ymmärtää toisiamme, mutta maineeni ei vielä ole vakiintunut. Tiedän puutteeni, mutten voi muuttaa luontoani. Paikkakunnalla oli totuttu mieheen, jonka pelkkä ulkoinen olemus jo paransi – sisimmältään tämä mies oli hieno kuin Hwasser, ja sikäli kuin olen voinut havaita – lääkärinä kuin Kalm. – Joka on käynyt Ilmonin koulun, ei tahtoisi pelata noppaa ihmishengistä. Mutta est modus in rebus [kaikella on mittansa] – tämä antaa vain lisäkokemusta ja olen jo nähnyt kaikenlaista. Avutonta en koskaan näyttele.

Morgonbladetissa julkaistu kirjeote yllätti minut; mutta näyttää siltä ettei se ollut vahingoksi. Luvattu jatko viipynee sittenkin.

 

Voi hyvin.

Carolus.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: