Carl Meyer Rothschildilta

Tietoka dokumentista

Editoitu teksti

Suomi

[ranskaksi]

Berliinissä 14.10.1867

 

Herra Senaattori. 

 

Vaikka johtamani yrityksen normaaleihin tapoihin ei kuulu summaltaan merkittävien ennakkojen myöntäminen pitkäksi ajaksi, en ole kuitenkaan pystynyt vastustamaan herra konsuli Frenckellin hartaita pyyntöjä ja olen suostunut hänen toivomustensa mukaisesti liiketoimeen, jonka toteuttamisesta Suomen suuriruhtinaskunnan hallituksen nimissä olemme yhdessä sopineet.

En tiedä, miten voisin kyllin voimakkaasti vakuuttaa Teille, Herra Senaattori, että hallituksenne edustaja on osoittautunut maansa etujen intomieliseksi ajajaksi, ja aivan varmasti saatte kiittää hänen sitkeyttään ja hänen minun taivuttamisekseni käyttämiään keinoja siitä, että on saatu aikaan päätös tästä liiketoimesta, johon suostumisen olisin varmasti evännyt kaikilta muilta kuin häneltä. Samalla kun ilmaisen Teille mielihyväni siitä, että olen voinut antaa Teille uuden osoituksen halustani pitää huolta Suomen eduista, arvelisin jättäväni velvollisuuteni suorittamatta, ellen vilpittömästi todistaisi herra konsuli Frenckellin osoittaneen täysin poikkeuksellista intoa saadakseen suoritetuksi vaikean tehtävän, jonka täyttämiseen pyrkiessään hän pystyi ylittämään kohtaamansa esteet ainoastaan mitä lämpimimmällä ja innokkaimmalla omistautumisellaan niiden etujen ajamiseen, joista huolehtiminen oli uskottu hänen neuvottelutaitonsa varaan. Uskon kuitenkin, etten toimi epähienosti suositellessani, että pitäisitte huolen P. Annan 2. luokan ritarimerkin hankkimisesta hänelle, sillä hän on sen sangen hyvin ja sangen oikein perustein ansainnut.

Suvaitkaa, Herra Senaattori, suoda minulle anteeksi puuttumiseni tähän asiaan ja ottaa vastaan, niin pyydän, vielä uudelleen erinomaisimman kunnioitukseni vakuutus, jonka myötä minulla on kunnia allekirjoittaa olevani, Herra Senaattori,

Teidän mitä alttein palvelijanne

paroni Charles de Rothschild Reichstagin1 jäsen

 

 

  • 1. Tuolloisen Pohjois-Saksan liiton valtiopäivät. Toim. huom.

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: