Carl August Hagbergilta

Tietoka dokumentista

Editoitu teksti

Suomi

Lund 19.10.1845

 

Parahin Veli! 

 

Minun olisi todellakin pitänyt kirjoittaa sinulle kauan sitten, mutta antanet minulle ystävällisesti anteeksi, kun kerron sinulle, että minua on muutamia viikkoja vaivannut itsepintainen silmätauti, joka on aiheutunut liiallisesta työnteosta kynttilänvalossa. Minulla ei sitä paitsi ole ollut paljonkaan kerrottavaa Sinulle, sillä määräaika päättyi vasta 15. tätä kuuta enkä siis ole voinut aikaisemmin kertoa sinulle, ketkä ovat kilpahakijoitasi.

Sinun hakemuksesi jätettiin 7. lokakuuta, kuten näet oheisesta asiakirjasta. Määräajan kuluessa hakijoiksi ovat ilmoittautuneet lisäksi: Afzelius, Genberg, Lindholm ja Rietz. Lindholm ja Rietz eivät voi tulla kyseeseen, sillä molemmat ovat osoittaneet ja osoittavat päivittäin kyvyttömyytensä käsittää koskaan, mitä filosofia on. Afzeliuksen tunnet; Genberg, joka kuuluu lähimpiin ystäviini ja jota tiedät minun suuresti arvostavan, tekee opinnäytteen ensi lukukauden aikana, ja olen täysin vakuuttunut siitä, että näet hänen väitöskirjastaan, etten ole erehtynyt. Tämä ei silti estä minua ilmoittamasta sekä sinulle että avoimesti kaikille sitä todeksi ja oikeaksi tietämääni seikkaa, ettei kenelläkään ruotsin kieltä puhuvalla ole filosofian tutkimuksen alalla sellaisia ansioita kuin sinulla ja että tämä ehdottomasti ilahduttaa kaikkia, joita kiinnostaa meidän yliopistomme menestys.

Jäljellä on kuitenkin vielä tärkeä asia. Hallitusmuotomme 28. § määrää, ettei valtion virkoihin voida nimittää muita kuin ”syntyperäisiä Ruotsin miehiä”. Luullakseni kirjoitin tästä jotakin viime kirjeessäni, mutta en silloin tiennyt vasta pari päivää sitten sattumalta tietooni tullutta seikkaa, nimittäin sitä, että asetus, joka on annettu 27. joulukuuta 1811, ellen väärin muista, selittää mainittua §:ää nimenomaisesti siten, että Ruotsin ulkopuolelle muuttaneen on haettava uudelleen kansalaisoikeuksia, ennen kuin hän voi saada pätevyyden virkaan tässä maassa. Tämän asetuksen takia Hwasserin oli anottava vapautusta virasta, joka hänellä oli Helsingissä. Sinun täytyy ottaa tämä huomioon, jos haet virkaa vakavissasi, aikaa et ole vielä menettänyt, sillä päätöstä pätevyysehtojen täyttymisestä ei varmastikaan tehdä ennen kuin ensi kevätlukukauden lopulla. Lisäpätevöitymisaikaa ei ole vielä määrätty, enkä siis voi nyt ilmoittaa täsmällisesti, milloin määräaika siltä kannalta kuluu umpeen. Mitä muuten tähän tulee, minun tuskin tarvitsee sanoakaan sinulle, ettei kukaan järkevä ihminen voi vaatia sinulta lisäopinnäytettä.

Olen hakemuksesi täydennykseksi liittänyt sen oheen kirjasi valtiosta sekä teoksesi persoonallisuuden ideasta. Minun oli hankittava viimeksi mainittu erikseen Kööpenhaminasta lähetin välityksellä, koska olen menettänyt oman kappaleeni lainattuani sen jollekulle. Nyt asiakirjasi ovat tässä suhteessa täysin kunnossa, ja tämä oli erityisen tärkeää sen takia, että hakemuksesi olisi vakaan käsitykseni mukaan hylätty, jos nämä liitteet olisivat puuttuneet.

Tee nyt niin kuin parhaaksi ja viisaimmaksi näet. Jos jotakin tärkeää tapahtuu, kirjoitan sinulle siitä.

Onnea avioliitollesi! Älä unohda muutaman sanan kirjoittamista alttiille ystävällesi

Carl August Hagbergille.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: