Carl August Hagbergilta

Tietoka dokumentista

Editoitu teksti

Suomi

Lund 17.1.1845

 

Parahin Veli! 

 

Lähetän ohessa sinulle pari Studier och Kritiker -lehden näytenumeroa tältä vuodelta ja esitän sydämelliset kiitokseni siitä suopeudesta, jota olet Saimassa osoittanut arvioidessasi meidän pyrkimyksiämme täällä Lundissa. Jos haluaisit Saimassa ja samoin joidenkin helsinkiläisten ystävien välityksellä levittää tietoa siitä, että lehden ilmestyminen jatkuu myös tänä vuonna, tekisit minulle suuren ystävänpalveluksen, koska olen nyttemmin ottanut kustantamisen omille harteilleni ja siis suuren riskin. Miten minun pitäisi toimia lisätäkseni levikkiä Suomessa mukavimmin ja parhaiten?

Jos haluat joskus antaa minulle vihjeen siitä, mihin Suomen asioihin ja oloihin pitäisi täällä Ruotsissa kiinnittää huomiota, kirjoita minulle. Olin juuri aikonut istua kirjoittamaan arvostelua Kuningas Fjalarista, kun näin Saiman kirjoituksen. Veit sanat suustani. Asiasta ei ollut mitään sellaista sanottavaa, jota et olisi jo selvittänyt, ja laskin kynän kädestäni.

Näet oheistetuista numeroista, että olen hyökännyt Molbechia vastaan. Tätä hyökkäystä voitaneen pitää katkerana, mutta sitä herraa pidetään etenkin täällä Etelä-Ruotsissa huijarina, joka ansaitsee näpäyksen. Juuri hän sai lehden edellisen kustantajan Gleerupin sanomaan irti julkaisusopimuksen. Nilson oli nimittäin antanut Studier och Kritikerissä Molbechille ankarat nuhteet. Näin ovat asiat; en kuitenkaan voinut päästää tuollaisia juonitteluja kaatamaan hanketta, jonka hyväksi olen uhrannut niin paljon aikaa ja työtä. Tämä jääköön unter uns [meidän kesken].

Tee tässä asiassa mitä hyväksi näet äläkä unohda kirjoittaa ystävällesi

Carl August Hagbergille.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: