Anna Christina Snellmanilta

Editoitu teksti

Suomi

Rakas Janne!

 

Kuten nyt näet, olemme saapuneet tänne onnellisesti tänä iltana ilman erityisiä kommelluksia. Emme ajaneet kovaa, sillä kello oli jo 8 illalla, kun saavuimme tänne, aamiaisemme söimme vasta klo 11 maalaistalossa, jonka nimeä en muista, mutta joka on yöpymispaikastamme lähdettyämme toisen ja kolmannen kestikievarin puolivälissä. Saimme siellä tuoretta maitoa ja voita, söimme hyvän aamiaispäivällisen ja nuuskasimme hyppysellisen sillä välin, kun hevonen levähti ja söi leipäkakkaran. Sitten olen tänä iltana tarjoillut teetä kahdelle nuorelle herralle, Essenille ja maisteri Borgille. Hän kutsui meidät morsiamensa luo, mutta koska olin aivan outo, en halunnut mennä sinne. Sain vaivoin C. Essenin patistetuksi vieraskäynnille; otin kuitenkin avaimen ovesta ja istuin täällä huoneessani ja mietiskelin yksinäisyydessäni. Nyt sydän tuntuu kuitenkin niin tyhjältä aina vaikean irtautumisen jälkeen. Kai Sinä pääsit onnellisesti kotiin tänään? Ja toivoakseni olet myös välittänyt sydämelliset terveiseni kaikille, mutta erityisesti rakkaalle Bergbomin tädilleni. Nyt olen nähnyt Salpausselän tavattoman kauniin harjun. Ikävää vain, että juuri silloin sattui kaatosade. Emme antaneet tämän estää meitä ihailemasta tätä ihanuutta, mutta sade hämärsi kaiken etäämpänä olevan, joten en voinut nähdä niin kauas kuin pitkänäköiset silmäni olisivat muuten nähneet. C. Essen on koko päivän kaivannut sadetta, kunhan taivas vain meni pilveen, hän otti heti päällystakin ylleen, jolloin sää heti taas kirkastui, mutta lopulta saimme sadetta niin runsaasti, että se esti meitä jatkamasta matkaa, jota muuten päätimme hetki sitten jatkaa tänä iltana mieluummin kuin jäädä yöksi tähän kestikievariin. Illalla raapustin nämä rivit melkein pimeässä, ja Sinun on annettava minulle anteeksi että ne ovat niin vinot.

Tänään sää näyttää taas olevan raikas ja kaunis, ja iloitsen siitä, että saan nähdä kauniin Kangasalan. Saapa nähdä, ehdimmekö huomisillaksi Kuortaneelle, siinä tapauksessa olisimme kotona maanantai-iltana. Härmästä saat minulta täydellisemmän kirjeen. Voi kuitenkin hyvin, Janne hyvä. Sinun rakastava

sisaresi Annu.

 

Janne kiltti! Älä nyt pidä pitkää taukoa, ennen kuin kirjoitat meille kotiin. Kerro lämpimät terveiset kaikille tutuille, sano terveisiä Ehrströmille, jos se käy päinsä. Vielä kerran hyvästi, Janne kulta. Sinun Annu.

20. kesäkuuta [1835]

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: