Anders Henrik Snellmanille

Tietoka dokumentista

Editoitu teksti

Suomi

H:ki 19.6.1873

 

Rakas Hinni. 

 

Olen saanut Sinun aikaisemman toisen kirjeesi ilman päivämäärää samoin kuin nyt 14. päivän kirjeesi.

Kirjoita Mölsälle heti ja ilmoita, milloin voit tulla, kiittäen hänen myöntymyksestään.

Tervehdi Åkerblomia. Kutsu häntä Kenraaliksi (ilman ”herraa”) vaikka hän sinuttelisikin. Ole muutenkin huomaavainen. Älä tupakoi sisällä tai ainakin tee se hienostuneesti ja keskustele eniten naisväen puolella, jos tilaisuus tarjoutuu. Herra on hiukan kiusaantunut noin nuoresta seurasta. Tee itsesi suosituksi, jos voit, viulunsoitolla ja laululla.

Ensi sunnuntaina 22:na lähetetään Böhlestä rautateitse laatikko. Sisältö: Valkeat liivit, musta takki, harmaat housut ja liivit (lähetyspaikka Kuopio), pieni pussi jossa sakset ja kukkaro, Sinun kesähoususi.

Jolleivät uudet vaatteet ole sopivat, korjauta ne siellä. Saat lähetyksen maanantai aamuna, ehkä jo lauantaina. Ota se merkkinä huolenpidostani ja sydämeni kaipauksesta.

Et ole ilmoittanut kotiosoitettasi. Minun kaksi kirjettäni lähtivät erehdyksessä 20 pennin merkeillä. Maksoitko puuttuvan osan.

Janne pani hölmöyksissään postilaatikkoon kirjeen ilman osoitetta. Minä otatin sen takaisin, avaan kuoren ja panen sen tähän mukaan.

Hanna ja Kalle lähtivät lauantaina Aavasaksalla. Ei vielä tietoa heidän perille pääsystään. Huomenna tai lauantaina minä matkustan Danskarbyhyn.

Kirjoita usein ja kerro minulle, milloin sinä pääset lähtemään Kuopioon.

Tilaa illallinen kotiisi. Ravintolassa syöminen käy kalliiksi ja turmiolliseksi. Ole työteliäs, kirjoita ja lue. Vain työ antaa elämälle arvoa. Ainoastaan se tuottaa kunnioitusta yhteiskunnassa. Koko tulevaisuutesi riippuu siitä. Se tuottaa paljon iloa ja lohtua vastoinkäymisten keskellä.

Luoja olkoon kanssasi.

Hellä isäsi

J. V. S:n

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: