Anders Henrik Snellmanille

Tietoka dokumentista

Editoitu teksti

Suomi

9.6.1880

 

Rakas Hinni 

 

Luoja Sinua siunatkoon ja varjelkoon Sinun tulevaisuuttasi!

Sinun onnesi ja mielihyväsi ovat myös minun. Olet kyllin vanha tietääksesi, että kosiorakkaus, vaikka onkin tarpeellista, ei takaa avio-onnea. Siihen vaaditaan syvää velvollisuudentuntoa ja vähäisiä omien oikeuksien vaatimuksia. Sekä ymmärrystä perustaa ja säilyttää vakavarainen koti ja löytää sieltä elämänsä ilo.

Velkoja Sinulla ei pitäisi olla. Älä myöskään ota niitä kodin varustamiseen. Sillä yhden penninkin velalla aloittaminen on tulevien onnettomuuksien siemen.

Kerro minulle, miten tämän asian laita on.

Muista, että hyvinvointi harvoin lisääntyy kasvavilla tuloilla – mutta aina säästäväisyydellä kuluissa. Alun alkaen vähäinen asumus voi kasvaa yhteisen huolenpidon avulla. Ja tämä yhteinen huolenpito alusta lähtien on oleva rakas yhdistävä side.

Minusta vaikuttaa että asumuksesi on valmis, kunhan Janne muuttaa pois ja hänen huoneensa siistitään ja kalustetaan uudelleen. Jos tarvitaan yksi huone lisää sen voi ehkä saada samasta kerroksesta.

Onko porraskäytävä kaareva ja ovatko portaat kiveä? Olen usein ajatellut tätä. Hanki joka tapauksessa itsellesi kevyet nuoratikkaat ja kuivia säkkejä – se on paras keino irtaimiston, sekä kotitalouden välttämättömyyksien, vaatteiden, vuodevaatteiden, liinavaatteiden ym. nopeaksi pelastamiseksi. Lisäksi ota vakuutus mieluiten Skandiasta. Se ei maksa paljon.

Ja vielä kerran. Älä hanki mitään turhamaisuudesta, muille näytettäväksi. Et Sinä rakenna kotia heidän vuokseen. Parempi, että voit ylpeänä näyttää kotiasi 25 vuoden kuluttua – ja että, jos aikasi jääkin lyhyeksi, et jätä kotiasi velkojien pengottavaksi etkä rakkaimpiasi kadulle.

Pane nämä sanani mieleesi; Luoja olkoon kanssasi.

Hellä isäsi

J. V. S:n

 

Kirje morsiamelle seuraa.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: