Anders Henrik Snellmanille

Tietoka dokumentista

Editoitu teksti

Suomi

21.2.1878

 

Rakas Hinni. 

 

Kirje tietoineen Podoskan tilan myynnistä on tullut. Halpa se hinta on, mutta korko olisi kuitenkin hiukan parempi kuin vuokra, jos pääoma säästettäisiin.

Vuokrat lasketaan huhtikuusta huhtikuuhun.

Vuoden 1866 huhtikuussa toinen vuokralainen maksoi 180 mk.

Toiselta jäänyt saatavia – 90

1877 molemmilta saatavia – 270

1878 huhtikuussa samoin – 270

yhteensä mk 630

Tiedät että olen maksanut Idalle [Wennberg], vaikka en ole saanut osuuksia. Viimeksi vuodelta 1866 mk 130. – Vuodelta 1877 hänellä on vielä osuutensa saatavana. Lisäksi maksoin myös 1877 yli 80 mk maanmittaripalkkiota. Kuluvana vuonna vähemmän, mutta otin osan Idan osuudesta.

Aioin nyt maksaa hänelle vuodelta 1877 niistä rahoista jotka Sinun piti lähettää, mutta ne eivät ole tulleet.

Kirjoita tänne ostajan etunimi jotta Ida voi lähettää hyväksymispaperin tulevaisuutta varten. Ettei vain Sinun maakaupoissasi kanneta vuokria ja pidetä niitä itse.

Velkaseteleihin olisi pitänyt sisältyä korkojen ja muun käteisen siirtäminen Helsinkiin. Välttämätöntä Idan 3 000 mk:n saataviksi. Jos ei – vaadi erillistä siirtoa tänne suoraan hänelle tai lähetin kautta. Puolivuotuinen korko olisi ollut hyvä. Hänenhän täytyy nykyisin elää vähäisillä tuloillaan. Valitettavasti hän kuluttaa pääomaa.

On ilahduttavaa kuulla, että Sinä olet tullut toimeen omillasi. Älä tee velkaa, vaan kirjoita. Minä lähetän niin paljon kuin voin.

hellä isäsi

J. V. S:n

 

PS Ihmetyttää, että te sisarukset niin vähän välitätte toisistanne. Sinäkin tiedät kyllä että juuri Hanna on hoitanut Sinun vuodevaatteesi, ommellut ja neulonut. Mutta et kuulemma ole suonut Hannalle hyvää sanaa kiitokseksi vaivasta. Ei näytä hyvältä, se todistaa tavallisen ihmisten välisen kohteliaisuuden puutteesta.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: