Anders Henrik Snellmanille

Editoitu teksti

Suomi

4.5.1875

 

Rakas Hinni. 

 

Kirjoitan sen johdosta, mitä Janne kertoi kirjeestäsi.

Älä ratkaise tuomiokunnan vuokraamista ilmoittamatta minulle ehtoja. Sano suoraan, ettet ryhdy toimeen, jollet voi saada huomattavampaa säästöä. Muut saavat ilman muuta korvauksia jopa käräjätalon vuokrasta. Sinulla ei ole mitään syytä luopua niistä.

Olisi ehkä yksinkertaisinta, että saisit pyöreän summan ja tekisit laskun tuloista ja menoista.

Mutta älä Sinä pyri olemaan homme d´affaires [liikemies], vaan siirrä hallinta sille henkilölle, joka hoitaa Järnefeltin asioita hänen poissa ollessaan. Sovi samalla myös asiaankuuluvista apulaisista, ettet Sinä joudu maksamaan heille.

Jos hän haluaa viransijaisen halvemmalla, anna tapahtua niin. Älä ole yhtään itsepäinen paikan suhteen. Ainoa syy on hyvä tienesti. Palaan vielä siihen ettei Sinun olisi pitänyt pysyä siellä vaan saada jotkin käräjät. Sille ei voi enää mitään. Mutta älä suostu enää huonoon sopimukseen. Afääri on afääriä. Uhrautuminen niiden puolesta, jotka ajavat vain omaa etuaan, kuuluu typeryksille jotka myös saavat asiaankuuluvan arvonannon.

Muotokuvat lähtivät toisen päivän postissa. Sinun kuvasi näyttää valitettavasti kovin happamalta, mikä surettaa minua. Sain terveisiä Antellin kautta. Hän sanoi, että olit terve ja iloinen.

Täällä kaikki terveinä.

Hellä isäsi

J. V. S:n

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: