Anders Henrik Snellmanille

Tietoka dokumentista

Editoitu teksti

Suomi

5.7.1874

 

Rakas Hinni. 

 

Toivon, ettei viime kirjeeni masentanut sinua liikaa etkä luule, etten mieluusti näkisi Sinua täällä kotona. Luoja tietäköön, että katsoin lähtöäsi raskain sydämin koska minun piti olla valmistautunut siihen, että näin Sinut viimeisen kerran. Rahalähetys on myös pikkuasia. Ainoastaan epäilyt, että Sinä et tee työtä, tuottivat minulle huolta ja pahaa mieltä.

Hoida käräjät loppuun, matkusta Pelgjärvelle ja tule sieltä kotiin. O. Roering sanoi, että olet ansainnut jotakin. Pelgjärvellä sinun pitäisi saada nostaa vuokra. Älä kuitenkaan lähtiessäsi luota siihen, vaan kirjoita, jollei sinulle ole matkarahoja tänne, veronkannosta riippumatta.

Luovuta tarkka lasku Mölsälle. Johanssonilta Sinun ei kannata odottaa mitään. Näin lehdistä, että hän on nyt Tukholmassa. Mutta puukaupat sujuvat huonosti. Mitään ei saa myydyksi. Hän on sitä paitsi selvästikin tomppeli, jonka ei olisi ikinä pitänyt ryhtyä liiketoimiin.

Lähetän takuut olettaen, että minun takuuni kelpaa. Riippuu silti siitä, voiko takavarikkoa käyttää. On inhottava ottaa kaikkea mahdollista irtaimistoa – ja hyödytöntä jollei panttia oteta talteen. Ota siis selvää Korhosen varallisuustilasta. Joka tapauksessa on kai hyödytöntä, ennen kuin olet saanut tiedon hovioikeuden tuomiosta.

Olin juhannuksesta 29:een päivään Danskarbyssä. Eilen sain tietoja. Kaikki ovat terveinä.

Kirjoita usein. Pari riviä toimistasi. Luetko yhtään? Kosketko edes viuluusi? – Hellä isäsi

J. V. Snellman

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: