Anders Henrik Snellmanille

Tietoka dokumentista

Tietoa
17.6.1874
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

H:ki 17.6.1874 – klo 1 aamulla

 

Rakas Hinni 

 

Pitkä hiljaisuutesi on huolettanut minua melkoisesti. Viime kirjeesikään siltä ja siltä ei tuota suurta iloa – koska sen varsinainen viesti on, että Sinä mieluiten otat vapaata kaikesta työstä. Siitä käy ilmi, että et ole – neljässä kuukaudessa – vieläkään hoitanut Tuusniemen käräjiä. Sillä ”lykkääminen”, josta Sinä puhut toista tai kolmatta kertaa, ei ole hoitamista. Lisäksi kai ovat jotkut muut kirjoittaneet enimmän osan siitä mikä on valmiina. Tästä syystä Sinä et myöskään ole voinut vaatia käteistä Mölsältä. Kun et kuulemma voi esittää mitään kunnollista laskua, niin kai Sinun ns. ylentämisesi tulee pysymään kuvitteellisena. Ja se että noin huolettomasti rikot sopimuksen Fabritiuksen kanssa kun olet saanut porvariston valitsemaan sinut sijaiseksi, ei myöskään ole kiitoksen arvoista.

Perehtyminen jonkin kaupungin talouteen olisi ollut arvokasta juuri siksi, että Sinä olet siitä ”tietämätön”. Sinun ”korkeammat päämääräsi” ovat silmänlumetta. Huonolla lakimiestutkinnolla kunnallistutkinto on yhtä tyhjän kanssa ja joutenolo täällä tuottaa vähemmän ”meriittiä” kuin pormestarinviran hoitaminen. Valtiosihteerin virastoon vaaditaan 1. esimiesten arvostusta, 2. ranskaa, 3. venäjää – ainakin jonkinlaista puhe- ja kirjoitustaitoa. Vuoden oleskelu Moskovassa on sen tähden välttämätön.

Älä lähde Kuopiosta tunninkaan ajaksi, ennen kuin käräjätoimitus on viimeistä istuinta myöten selvä ja rahoista sovittu Mölsän kanssa.

Paha juttu, ettet ole vielä käynyt Pelgjärvellä. Myös vaatimus lapvesiläisille talonpojille näyttää olevan hunningolla. Mitään takuitahan minä en voi hankkia, kun minulla ei ole mitään tietoja nimistä ja päivämääristä.

Podoskan maanmittauslaskun olen joutunut maksamaan täällä, vaikka Sinun piti panna talonpojat maksamaan se. Heidän palkkioitakaan ei ole viety kassaan.

On helppo jättää rahoja virumaan oikealle ja vasemmalle, kun tarvitsee vain tilata. Minä lähetän: Yhdyspankin nro 856 á mk 100 –

Muut lähtivät Danskarbyhyn viime perjantaina. Kalle, joka suoritti 2. erityisluokan tentin hyvällä menestyksellä lähtee tänään klo 10.

Luoja suokoon, että Sinä viimein pystyisit johonkin elämässä. Ilman kovaa työtä ei tapahdu mitään. Jonkin aikaa minä toivoin parasta, mutta kirjoitan nyt huolen vallassa. Hellä isäsi

J. V. S:n

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: