Anders Henrik Snellmanille

Tietoka dokumentista

Tietoa
7.3.1874
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

H:ki 7.3.1874

 

Rakas Hinni. 

 

Samalla kun tämän saat Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran valtakirjan ym. jotta voisit sen nimissä olla läsnä sikäläisessä oikeudessa. Köyhäinhoidon johtokunta kiistää edesmenneen metsänhoitaja Collanin kuolinpesän uskotun miehen osuuden perinnöstä, joka suurimmaksi osaksi luovutettiin seuralle. Tietysti Sinä protestoit, mutta jollei osapuoli pysty vastaamaan sitovasti, Sinun tulee olla valmis tukemaan häntä, tuomari Envaldtia (?).

Minulla ei ole käsillä testamenttia eikä haastettakaan. Mutta luulen että päivä on 28. tätä kuuta – ehkä 18:s? Älä missään nimessä unohda.

Jollet vielä ole osallistunut mainittuun sovitteluoikeusistuntoon, niin haluan muistuttaa: ruotsisi ehkä vieroksuttaa. Pidä siis varasi. Sovittele – varavirka on kaikkein vaarallisin hyvälle nimelle ja maineelle. Teidän tehtävänne voi olla ainoastaan sijoittaa kiistelty kohta sopimukseen – ei käsitellä sitä, onko jompikumpi osapuoli rikkonut täytäntöönpanoa, ja vielä vähemmän, onko sopimusta rikottu, mikä kaikki kuuluu tuomioistuimelle. Sillä varmaankaan siinä ei ole mitään selkeää määritystä, että tuollaisetkin kysymykset kuuluisivat sovitteluratkaisulle, eivätkä tuomioistuimelle. Sanalla sanoen: älä tee mitään ratkaisuja, joita sovitteluklausuuli ei selkeästi oikeuta.

Olen kovin huolissani kassastasi samoin kuin käräjien kulusta. Kirjoita pian pari riviä. Täällä kaikki terveinä. – Hellä isäsi

J. V. S:n

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: