Anders Henrik Snellmanille

Tietoka dokumentista

Editoitu teksti

Suomi

9.2.1874

 

Rakas Hinni 

 

Olen hyvin pahoillani että laiminlöin sunnuntaipostin.

Edellisestä kirjeestäsi päättelin varmasti, että Sinä et saisi määräystä Tuusniemeen.

Kun sain 2. päivän kirjeesi lähetin sähköttämällä 50 mk – Johnsson (Hypoteksförenings länskomité,) asetettavaksi käyttöösi, koska en ollut varma oliko se hutilus Olsoni saanut asiansa kuntoon ja pelkäsin, että Sinä olisit aivan rahaton.

Odotan kärsimättömästi kirjettäsi ja lähetän Sinulle heti mitä tarvitset.

Jos saat nostaa Olsonin puolesta, niin pidä itselläsi, mitä tarvitset.

Näyttää kyllä aika surkealta, että esimiehesi panee Sinut maksamaan apulaisesi ruokapuolen. Mutta älä sano siitä mitään – kenellekään.

Älä ylipäätään paljasta kenellekään ihmiselle mielipiteitäsi muista. Ne tulevat ilmi 99 kertaa sadasta ja hankkivat Sinulle vihamiehiä – juoruajat mukaan lukien, koska nämä haluavat kostaa sen häpeän, jota mahdollisesti tuntevat omasta alhaisuudestaan tai kevytmielisyydestään.

Muista, että vaikenemisen taito on taidoista suurimpia. Puhumisen taito on sen rinnalla mitätön. Siksipä myös kuuntelemisen taitoa pidetään erinomaisena seurustelukykynä.

Kaikki kuuntelevat mieluiten itseään; ja se joka kuuntelee kaikkia ilman vastapalvelusta on kaikkien suosikki.

Älä nyt säästele töitäsi, ei yöllä eikä päivällä, jotta saat ensimmäisen toimeksiantosi suoritetuksi hyvin. Kirjoitat ”2 tammikuuta” – sellaista virhettä ei kukaan järjestyksen mies tee.

Älä luota muihin omissa toimeksiannoissasi, vaan lue itse kaikki läpi. Älä luota myöskään muistiisi, vaan tarkista kaikki päivämäärät asiakirjoista. Pidä yleensäkin huoli siisteistä asiakirjoista, ja lähetä hovioikeuteen pelkästään tyylikkäiden kirjelmien mallikappaleita. Älä säästä kuluja paperissa ja puhtaaksikirjoituksessa. Siisteys ja järjestelmällisyys ulkonäössä ovat suuri suositus kaikille asianosaisille. Jokaista uutta todistetta siitä kehutaan väsymättä.

Kaikki ovat terveinä Luojan kiitos. Kirjoita, vaikka vain pari riviä siitä, miten tulet toimeen – nimittäin tuomioistuimessa.

Hellä isäsi

J. V. S:n

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: