Anders Henrik Snellmanille

Editoitu teksti

Suomi

H:ki 12.10.1873

 

Rakas Hinni. 

 

Sitä tehtävää, jonka viimeksi sait, seuraa tässä toinen.

Yksi mamman tädeistä oli naimisissa toimituskuntavouti Lyran kanssa Maaningalla. Hän oli isän perintönä tuonut pesään pari asuintilaa Ilomantsissa, jotka sitten myytiin korkeaan hintaan, koska niissä oli suuret metsät. Lyra ja rouva tekivät keskinäisen testamentin, josta rouvan sisaret ja sisarten lapset valittivat ja joka kumottiin siten, että Lyra velvoitettiin maksamaan heille 85 605 mk – minkä kaiken voit nähdä senaatin tähän liitetystä tuomiosta.

Ida-tädillä sisarentyttärenä olisi oikeus 1/7 osaan perinnöstä. Hänellä on ollut asiamiehenään paikkakuntalainen makasiininhoitaja Lindegren, joka kuitenkin ilmeisesti on jättänyt asian sikseen, Ida-tädin neuvonantajaksi äidinisä on taasen valinnut tammisaarelaisen tullinhoitaja von Haartmanin, jolla nyt on hänen avoin valtakirjansa.

Jos von Haartman nyt antaa Sinun tehtäväksesi luovuttaa Lindegrenille senaatin päätöksen ja liiketoimet, niin tee se – ja Sinun huolesi on ohi. Mutta jos hän pyytää Sinua valvomaan liikeasioita, niin käytä Idan tähän liitettyä valtakirjaa. Ensimmäinen niistä on varmaan rouva Lyran perinnönjako. Perijät mahdollisesti vaativat miehen omaisuuden takavarikointia, ja siihen Sinun tulee yhtyä. Idan tarkoitus ei kuitenkaan ole oman osuutensa vuoksi riistää ukkoa putipuhtaaksi, vaan ainoastaan suojata itsensä omaisuuden hävittämistä vastaan. Tämä tosin on myöhempi huoli. Voit kuitenkin mainita Lyralle, että uskoaksesi tarkoitus on tämä.

Jos tulet hoitamaan liiketoimia niin ota yhteyttä muihin perijöihin tai asiamiehiin. Älä kuitenkaan luota nimismies Olsoniin, joka on epävarma – älä ole muutenkaan hyväuskoinen, vaan pysy tiukasti lain puitteissa.

Talviturkkisi tuottaa huolta. Ehkä voit käyttää supiturkkia matkaturkkina ja kenties myös kaupungissa huonolla ilmalla ja iltaisin? Järjestä siis apulainen Viipurista sen lähettämiseksi tai joku höyrylaivamatkustaja joka ottaa sen mukaan.

Miten on rahojesi laita? Onko niitä kulunut käräjämatkoihin? Vai oletkohan matkoilla ansainnut niiden kulut. Älä pyydä Mölsältä. Äläkä lainaa – vaan kirjoita ajoissa, jotta et joudu pulaan. Minä matkustan huomenna junalla Tammisaareen. Ida on Ruotsissa. Kaikki me olemme Luojan kiitos terveinä.

Hellä isäsi, J. V. S:n

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: