Anders Henrik Snellmanille

Editoitu teksti

Suomi

H:ki 6.10.1873

 

Rakas Hinni. 

 

Kirjeesi ovat saapuneet ajallaan. On hyvä että olet saanut toimeksiantoja, kunhan olisit hoitanut ne hyvin. Ota säännöksesi ettet päästä yhtään juttua käsistäsi, ilman että olet käyttänyt siihen kaiken mahdollisen voimasi, ei yhtään asiakirjaa ilman että olet tarkkaan käynyt läpi ja tutkinut sen. Sinun ei pidä ottaa hoitaaksesi tavanomaisia juttuja, vaan käytä jotakin tutkinnon suorittanutta ja kokenutta toveriasi apulaisenasi.

Äidinisän kuoleman takia jouduin ottamaan hoitaakseni seuraavan liikeasian.

Mammalla ja Idalla oli äidin perintönä Pielisjärvellä kaksi kotitilaa, joita äidinisä hallinnoi. Niiden tuotto oli mitätön. On siis syytä myydä ne.

Ne ovat rälssitilat nro 1 ja 2 Podoskan kylässä Pielisjärven Pitäjässä.

Ota nyt selvää joltakulta henkilöltä joka tuntee olosuhteet, mihin hintaan ne suurin piirtein voisi myydä ja lähetä tieto minulle.

Tärkeämpää on kuitenkin heti pitää huoli niiden hallinnoimisesta. Matka sinne tulee kalliiksi mutta jonkun on hoidettava asia käymällä paikan päällä, ja otettava selvää talonpoikien edistyksestä ja luotettavuudesta.

Toinen on kuulemma ostanut talon lähettyviltä. Toinen kuuluu olevan rappiolla. Ensiksi mainittu Michel, jälkimmäinen Matts Avonius. En tiedä onko tämä irtisanottu, kuten puhe on ollut. Kontrahtia ei kuulemma ole. Myyntinäkymistä ei pidä antaa mitään lupauksia tulevaisuuden suhteen.

Kenties kenraali von Fieandt, jolla on kotitila siellä, on halukas ostaja? Yhdestä tähän liitetystä valtionvelkasetelistä käy ilmi, että äidinisä on maksanut nro 2 puolesta viime vuoden maksut, jotka talonpojan olisi pitänyt maksaa – mutta ei maanmittaripalkkiota 17,79. Mutta samana vuonna merkitty ”maksettu 25,84 pnä 8/4” vailla allekirjoitusta. Ota lääninkamreerilta tai Johnssonilta selvää, mitä tämä tarkoittaa. Jos kysymys on kuitista on Tammisaaren kaupunginvouti kantanut maksun kahteen kertaan. Lähetä maksuseteli silloin takaisin. Ehkä talonpojalla on tästä erillinen kuitti.

Liitän oheen valtakirjan Idalta ja minulta. Kun kauppa tapahtuu tarvitaan varmaan myös Jannen ja Hannan nimeä. Tämä tästä asiasta. Saa nähdä miten viisaasti Sinä sen hoidat.

Äidinisä on tehnyt testamentin Idan hyväksi. Erinäisistä syistä se on pätemätön. Valitettavasti tallella ei ole paljonkaan. Tahdon kuitenkin varmistaa teille kuuluvan osuuden vaikka tulisikin välttämättömäksi antaa Idan nostaa korkoa suuremmalta tai pienemmältä osalta. Neuvonpito on siis järjestettävä. Siihen tarvitaan Teidän valtakirjojanne. Kirjoita sellainen ohessa olevan kaavakkeen mukaan ja lähetä välittömästi. Hanna allekirjoittaa myöhemmin.

Älä unohda hyviä päätöksiäsi. Kirjoita usein, vaikka vain pari riviä.

Hellä isäsi

J. V. S:n

Täydellisemmän valtakirjan Podoskaa varten saat, kun myynti tapahtuu – jolloin olisi kai parasta lähettää kauppakirja allekirjoitettavaksi tänne.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: