Anders Henrik Snellmanille

Tietoka dokumentista

Tietoa
26.8.1867
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Rakas Hinni.

 

Luoja palkitkoon Sinua kirjeestäsi. Niin niukkasanainen kuin se olikin, se ilahdutti mieltäni merkkinä luottamuksesta ja rakkaudesta.

Pyydän Sinua: noudata isäsi neuvoa. Tee ahkerasti työtä, jotta pääset edes ylioppilaaksi. Sitten voit heti pyrkiä merille, minne halajat. Mutta jos sinä, kuten kokemuksesta tiedän, pian kyllästyt siihen, niin tiesi on avoin suorittamaan jonkin tutkinnon ja hankkimaan elantosi jostain muualta.

Elätin toivoa, että sinussa heräisi jokin jalompi kunnianhimo, pyrkimys hyödyttää isänmaatasi laajemmissa mitoissa, kuin mihin tavallinen työläinen kykenee. Eihän merimies juuri muuta ole. Hän on kauppiaan renki, jopa merikapteeninakin. Mikä tahansa oikku voi erottaa hänet ja viedä häneltä lei­päpuun. Aika harva kykenee kokoamaan mitään vanhuuden varoiksi. Ja sil­loinkin se onnistuu vain salakuljetuksen tai muun vähemmän luvallisen kau­pankäynnin avulla. Jos hinkusi kuitenkin pysyy, niin sille ei voi mitään. Palvelijakin, jos on kunnollinen, on toki kunnioitettava ja hyödyllinen ihminen.

Mene nyt heti maisterin luo. Lisään tähän pari riviä hänelle. Saat mukaasi 60 markkaa. 20 markkaa maksat isäntäväelle ylöspidostasi – 30 markan täytyy riittää matkaan, 10 markkaa vararahoiksi. Voit sopia kuskin kanssa että hän ajaa Sinut Hämeenlinnan ohi Hattulan kestikievariin. Pane menosi muistiin.

Ota yksipaikkaiset kääsit. Pane poikkilauta matkalaukun ja viulukotelon alle – kääri viimeksi mainittu kunnolla mattoon. Kiinnitä molemmat tiukasti toisiinsa.

Lähetän joitakin lahjoja isäntäväellesi.

Käytä nyt toki lyhyt aika hyväksesi ja tule kotiin viimeistään 28. päivä. Jos lähdet hyvissä ajoin Pälkäneeltä, ehdit kotiin yhdessä päivässä.

Älä masennu äläkä ahdistu – vaan: päätä tehdä työtä. Jos saat kesällä hyvän todistuksen, voit ehkä saada luvan suorittaa ylioppilastutkinnon yksityisesti. Äläkä suinkaan – vaikka toisinaan kohtaatkin minut murheissani ja kärsimättömänä, mikä johtuu huolista joita Sinä et tunne, ajattele, että minä olisin hetkeksikään lakannut rakastamasta sinua kaikella isällisellä rakkaudellani. Kunhan vain olet avoin, rehellinen ja tosi – niin muu ei merkitse mitään. Pidä mielessäsi, että minä olen vanha ja käytä hyvin se aika, jolloin vielä olen tukenasi. Te olette ainoa syy, minkä vuoksi haluan vielä elää muutaman vuoden.

Hellä isäsi

J. V. S:n

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: