Anders Henrik ja Johan Ludvig Snellmanille

Editoitu teksti

Suomi

H:ki 2.7.1869

 

Rakkaat pojat. 

 

Suon teille mieluusti kaiken ilon minkä matkanne voi tuottaa. Olisi kuitenkin minulle mieluisempaa, kuten teille itsellennekin parempi, jos se olisi lepoa ja palkkio totisen ja uutteran työn jälkeen. Mutta toivon, että te kiittäen Jumalan hyvyyttä, joka on suonut teille puutteettoman ja huolettoman nuoruusajan – tähän asti – käyttäisitte ne päivät, jotka teillä vielä on jäljellä tässä onnellisessa asemassa, entistä innokkaammin omistautuen kaikella älyllänne ja kyvyllänne hyödyttämään isänmaatanne ja valmistamaan itsellenne riippumatonta tulevaisuutta.

Minulla olisi paljon syytä olla pahoillani niin suuresta hutiloinnista kuin 100 markan hukkaamisesta. Tänne se ei jäänyt. Minähän annoin sen teille muun kassan ohella. Mutta en muista, paninko sen omaan kuoreensa, vai pyysinkö teitä sijoittamaan sen erikseen vaatteiden alle matkalaukkuun. Toivon, että se vielä löytyy. Mutta jollen ennen lauantaita 17:ttä päivää saa siitä tietoa, niin täytynee lähettää teille kassanvahvistusta. Posti Kajaaniin kulkee vain lauantaisin. Oletan, ettei se ehdi perille lyhyemmässä ajassa kuin viikossa. Teidän on siis mentävä lauantaina 24. päivä kaupunkiin lunastamaan kirjettä.

Koska ainoa hyöty, minkä matkanne voi tuottaa, on se että saatte hiukan tietoa maasta ja kansasta, eivät pappilat ole oikea paikka sen kokoamiseksi. Hinnin pitäisi kerätä hiukan tilastollista kokemusta. Kysy siis talonpojilta: kuinka iso manttaali? Paljonko velkaa? Pyydä näytettäväksi velkaseteliä – ota selvää pappien, tuomarien ym. viroista. Edelleen: kuinka paljon siemenviljaa? Kuinka monen jyvän sato? Kuinka paljon hevosia ja lehmiä? (Huom. varsinkin pellon ja kaskimaiden sato). Janne kirjoittakoon muistiin lauluja ja melodioita. Varsinkin Oulussa ota selvää Kronsenin tai Grensenin tai Kröjsenin polskista – muistakin tehdä se. Teidän kummankin pitää lukea, ainakin yleisesti Reinin tilastoja Kuopion ja Oulun läänistä ja käyttää ohessa uutterasti karttaa.

Unohdin sanoa, että teidän tulee kutsua pastori Forbusia sedäksi. Jos niin ei ole käynyt, muuttakaa asia, sanoessanne terveisiä minulta, sanokaa että käskin teitä pyytämään siihen luvan.

On mitä luultavinta, että joku tarjoaa teille ruokaryypyn ja totia. Toivon kuitenkin että olette ymmärtäneet kieltäytyä. Sillä kukaan viisas ja sivistynyt ihminen ei odota, että suostuisitte tarjoukseen, vaan jokainen pitäisi sitä noin nuorissa ihmisissä ymmärtämättömyytenä. Mitä varsinkin viinaan tulee, olisi onnekasta, jos voisitte koko elämänne ajan sanoa, että ette ole koskaan sitä maistaneetkaan. Silloin olette säästyneet pahimmalta. Totin juominen on yhtä vaarallista, vaikka se yleensä onkin jokapäiväistä; ja juuri se aiheuttaa sivistyneemmän luokan juoppoutta, vaikka viinasta olisikin luovuttu. Jannen vuoksi minä en pelkää, Hinnin vuoksi enemmän. Jos viinakset maistuvat Sinulle, niin tiedäpä, että se on seurausta nuoruuden tupakoinnista. Hermojärjestelmän narkoottinen huumaaminen houkuttaa sen piristämiseen viinalla. Haluttomuus ja velttous johtuvat osittain samasta syystä.

Hanna ja Kalle ovat jo 22. kesäkuuta lähtien asuneet Kirkkonummella Danskarbyssä – lähellä Medvestiä. Samoin Maria, tosin tänään tullut kaupunkiin. Tante [U. E. Heintzie] on nyt kyläilemässä. Ville asuu täällä minun kanssani ja työskentelee varsin uutterasti.

 

Saapa nähdä, oletteko noudattaneet neuvoani ja toivettani ja vaeltaneet Kuopiosta Nurmeksen ja Sotkamon kautta.

Luoja olkoon kanssanne.

hellä isänne

J. V. S:n

 

PS Minun täytyy moittia Jannea noin anteeksiantamattoman huonosta kirjeen kirjoittamisesta. Se on suuri häpeä. En ymmärrä miten Sinä voit lähettää moista suttua kuin kirje Hannalle, sinetöimättömänä vieraiden käsien kautta. Huono kirjeen kirjoittaminen on omakätinen todiste henkilön kelvottomuudesta.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: