Saima nro 39, 25.9.1845

Editoitu teksti

Finnish

Kuopio

Erityisen selvänä todisteena tällä seudulla vallitsevasta rahapulasta voidaan pitää sitä, että paloviinan kysyntä on tätä nykyä hyvin vähäistä. Muutenhan täällä vallitsee tähän aikaan vuodesta yleensä ankara tämän ”Luojan lainan” puute, ja esim. viime vuoden syysmarkkinoilla sen myyntihinta oli 2 ruplaa 40 kop. assignaattirahaa kannulta. Nyt ainetta on sitä vastoin varastoissa runsaasti, ja jopa maaseudultakin sitä tarjotaan ostettavaksi 1 ruplan 60 kopeekan hintaan kannulta. Kysyttyä tavaraa lähestyvillä markkinoilla saattavat sitä vastoin olla perunat, joista lähiseuduilla on saatu kehnonlainen sato. Halla tuhosi perunanvarret jo syyskuun 3. päivän vastaisena yönä, jolloin siis perunoiden kasvu lakkasi. Puutarhatuotteistakin luultavasti maksettaisiin hyvin, jos niitä vain olisi saatavissa.

Nilsiästä on löydetty kuoliaaksi lyödyn ja kivi kaulassa järveen upotetun mieshenkilön ruumis, ja jotkut ovat uskoneet voivansa tunnistaa miehen pahamaineiseksi Kolehmaiseksi.

 

Kotimaanuutisia

Kahdesta tämän kuun 9. p:nä annetusta Armollisesta julistuksesta toinen sallii hampun ja pellavansiemenen vapaan viennin, mutta toinen kieltää mänty- ja kuusitukkien ja rakennuspuutavaran sekä latwoodin [sorvipuun, riman] viennin. Niillä asiamiehillä, joita Ranskasta kuulemma ollaan lähettämässä Pohjois-Eurooppaan ostamaan puutavaraa laivaston tarpeisiin, on siis huonot mahdollisuudet hankkia tavaraa Suomesta. Mikäli viimeksi mainittu tieto osoittautuu todeksi, maan sahanomistajien ja tervanviejien kannattaa kuitenkin kiinnittää siihen erityistä huomiota.

Helsingin nuorison piirissä iloitaan kolmen runoniekan paikallaolosta. Morgonbladet jakaa tämän ilon täydellisesti, mutta Hfors Tidningarin saavat hurmioon vain kaksoissulottaret ja Rappon sulottaret.

 

Muotiuutisia

Lukija tietää modernin käytännön alkavan olla, että itse kukin nykyään valitsee oman tiensä autuuteen. Mutta vanha herra Metternich, joka ei ole aikoihin antanut kuulua itsestään, mutta yhä rakastaa vanhaa ja hyvää, on huomannut tämän muodin hullutukseksi ja päättänyt, että erityisen kongressin on ohjattava saksalaisten tietä taivaaseen. Itävallassa ovat muuten luostarilaiset varsin uutterasti koettaneet tasoittaa tätä tietä ja vihdoin elvyttäneet Josef II:n sieltä lakkauttamat laitokset. Näyttää kuin siitä huolimatta pelättäisiin, että keisarin alamaiset muiden saksalaisten esimerkin johdattamina alkavatkin vaeltaa omia harhapolkujaan. Ja selvästi oivalletaan, että koko tämän suuren valtatien valvonta ei enää kauan käy päinsä sillä tavalla. Espanjassa on keksitty aivan uudenlainen vallankumous. Uusien verojen suututtamien madridilaisten liikkeenharjoittajien parissa tuli äkkiä moderniksi tavaksi sulkea kaupat. Hallitus määräsi ne jälleen avattaviksi. Kaikki tottelivat. Hinnat olivat kuitenkin nousseet niin ylettömiksi, että kenelläkään ei ollut varaa ostaa mitään.

 

–––––––––––––––

Nuori maanmiehemme herra Europaeus on Ilomantsista lähdettyään ja pitkin maata moneen suuntaan kuljettuaan saapunut 26. elokuuta Inkerinmaalla sijaitsevaan Petroskoihin. Hän on matkansa aikana koonnut uusia Kalevan lauluja, joista etenkin kuvaus kolmosveljesten Väinämöisen, Ilmarisen ja Joukahaisen syntymästä kuuluu olevan erityisen huomionarvoinen. Tämä runo on ainakin osittain peräisin kristinuskon saapumisen jälkeiseltä ajalta. Lasten äidin, jota kutsuaan ”Iri neito impi neito, kapu neito kaunokainen”, ”piti viikoista pyhyyttä, aian kaiken impeyttä”, mainitaan muuten olevan nunna jne. Sanakirjakokoelmia hra Europaeus on tehnyt myös Mundjärvellä, jossa puhutaan hänen hämäläismurteisiin laskemaansa ns. Vepsän kieltä. – Voi helposti olettaa, etteivät sen kaltaiset retket kuin Europaeuksen ole vaarattomia. Niinpä hän oli viimeksi mainitulla paikkakunnalla saanut tietää kolmen pahamaineisen asukkaan häntä kohtaan suunnittelemasta hyökkäyksestä, jonka hän onnistui välttämään lähtemällä matkaan aikaisemmin, täydessä pimeydessä. Hänen aikomuksensa on palata Kajaaniin lokakuun aikana. Isänmaallista vaeltajaa seuraavat varmasti monet toivotukset retken onnekkaasta päättämisestä.