Carl Gustaf Wredeltä

Editoitu teksti

Finnish

Nikolainkaupungissa 18.3.1868

 

Jalosukuinen Herra Senaattori! 

 

Rohkenen lyhyesti kertoa havainnoista äskettäin päättyneeltä matkaltani läänissä.

Hätä näyttää kaikkialla läänissä todellakin pelottavalta. Rahvaan, etenkin lasten, turvonneet kasvot ja kuihtuneet hahmot ovat siitä hirmuisia todisteita. Suunnattomat lumimassat peittävät maata lähes kolmen kyynärän paksuisena kerroksena, ja niiden takia on aihetta pelätä, että kulkuyhteydet katkeavat viikkokausiksi. Niinpä on välttämättä toimitettava etäisempiin seurakuntiin kelirikon ajaksi apua ja hieman runsaammin kuin tähän mennessä on annettu. Jos Jumala auttaa meitä selviytymään niin kauan, että maa paljastuu ja vedet avautuvat, niukkoihin viljavarastoihin joudutaan toivoakseni turvautumaan vähemmän niissä pitäjissä, joissa on kalavesiä.

Laukaan kihlakunnassa, jonka kaikissa seurakunnissa kävin ja yritin järjestää kuntoon siellä yleensä laiminlyötyä köyhäinhoitoa, näkee vielä jälkiä hyvinvoinnista äärimmäisen köyhyyden rinnalla. Petäjäveden, Jyväskylän, Laukaan, Saarijärven ja Viitasaaren seurakunnissa on tiloja, joilta vielä löytyy varoja; äärimmäisessä köyhyydessä sen sijaan eletään Sumiaisissa, Uuraisilla, Pihtiputaalla ja Kivijärvellä. Koko kihlakunnassa runsas tilaton väestö on epätoivoisessa tilanteessa. Eikö sellaisille maatiloille, joiden rajojen sisällä on kruunun omistukseen jätettyä joutomaata, voitaisi antaa lupaa myydä sahatukkeja metsänhoitajien valitsemista paikoista, jotka jakotoimituksissa selvästikin tulevat tilan omistukseen? Tätä koskeva anomus lähtee päivän postissa senaatille.

Käsityötaito on Laukaan kihlakunnassa äärimmäisen alhaisella tasolla, ja väestö on siellä joka suhteessa vähemmän yritteliästä kuin läänin muissa osissa. Vain Pihtiputaalla ja Kivijärvellä oli havaittavissa hitunen omaa ponnistelua. Näissä seurakunnissa köyhäinhoito on käynnistänyt pihkan, höyhenten, potaskan, vasikan- ja lampaannahkojen kaupan, tuotteiden, joita voidaan melko edulliseen hintaan myydä osaksi Jyväskylään, osaksi Kuopioon. Käsityövalmisteiden mallikappaleita on pantu näytteille Jyväskylässä, Alavudella, Vaasassa ja Kokkolassa ja täällä tehdään niitä edelleenkin lähetettäväksi vähitellen kaikkiin pitäjiin. Tänne on kutsuttu Lohtajalta muuan juurikorien punonnan hyvin osaava mies tekemään mallikappaleita tällaisia käsitöitä varten; koska tätä työtä ei kuitenkaan voi oppia ilman ohjausta, ehdottaisin, että saan lähettää mainitun Lohtajan miehen neuvojaksi lääniä kiertämään ja velvoittaa hänet samalla opettamaan pihkan keräämistä tarvittavat työkalut mukaansa saatuaan.

Kauppiaiden jauhoilla on hyvä menekki, niiden puutetta pelätään. Jumala antakoon vesien pian avautua!

Lääninkamreerin apulainen, kihlakunnankirjuri Brander on hakenut Pernajan kihlakunnan kruununvoudin virkaa. Vaikka lääninhallituksessa on vaikeata tulla toimeen ilman tätä poikkeuksellisen kyvykästä, työteliästä ja taitavaa miestä, häntä ei voida sitoa virkaan, jonka tuottamat tulot eivät riitä antamaan toimeentuloa. Niinpä pyydän nöyrimmästi, että Herra Senaattori vaikuttaisi asiaan siten, että Branderille suotaisiin ilo saada hakemansa virka.

Uusia kokeita kauran itämiskykyisyydestä tehdään, ja toivon, että ainakin osaa siitä voidaan käyttää kylvösiemeneksi.

Kunnioitustani vakuuttaen minulla on kunnia edelleenkin olla

Jalosukuisen Herra Senaattorin

nöyrin palvelija

C. G. Wrede

Vertailu

Source Language
Alkukielinen pdf: