Zacharias Topeliukselta

Tietoka dokumentista

Tietoa
26.10.1876
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

26.10.1876

 

J. V. S:lle. 

 

Olen harkinnut asiaa niin tunnontarkasti kuin velvollisuuteni on käsiteltäessä isänmaan kannalta olennaisen tärkeää kysymystä ja Veli Snellmanin ystävällistä suopeamielisyyttä. Älä ymmärrä minua väärin, jos oltuani valmistautumaton ensi kerran asiasta kuullessani päädyn toiseen tulokseen, mitä tulee henkilökohtaiseen myötävaikutukseeni, vaikka en olekaan muuttanut mielipidettäni hankkeesta sinänsä.

Niin, lehti on epäilemättä hyvin tarpeellinen, ja toivon, että sitä odottaa turvatumpi tulevaisuus kuin sen edeltäjää. Morgonbladet ei ole ymmärtänyt asemaansa in partibus infidelium [vääräuskoisten asuinsijoilla, ts. epäilijöiden puolella].

Tässä kerron syyt, joiden takia en voi varmasti luvata kirjoittavani uuteen lehteen.

Olen ilman omaa syytäni nyt vielä kaksi vuotta paikalla, joka sitoo käteni. Ei oikein käy laatuun, että yliopiston rehtori kirjoittaa jatkokertomuksia päivälehtiin ja joutuu nuorison arvostelun kohteeksi. Olen torjunut ja torjun kaiken sellaisen näiden kahden vuoden ajaksi niin Ruotsin kuin Suomenkin osalta.

Sain konsistorin enemmistön tuen, koska kumpikaan puolue ei saanut omaa ehdokastaan läpi ja koska en ollut puoluemies. Miten minä voisin nyt esiintyä puoluelehdessä? Joudun rehtorina toimimaan kiihkeiden puolueiden erimielisyyksissä tuomarina, ja juuri näinä päivinä joudun antamaan ratkaisuni Pohjalaisen osakunnan enemmistön ja vähemmistön välisessä kiistassa. Miten tämä asema voidaan yhdistää vaikuttamiseen uuden Morgonbladetin palstoilla? Jos ratkaisen jonkin kiistan suomenkielisten hyväksi, toinen puoli tuomitsee minut puolueelliseksi. Jos ratkaisen sen ruotsinkielisten hyväksi, uskotaan, että olen alituinen takinkääntäjä.

Ainoa vahvuuteni, johon myös perustuu ainoa mahdollisuuteni saada jotakin aikaan, on riippumaton, puolueeton asemani. Minun tiedetään olevan keskustan vasemmalla laidalla ja kallistuvan suomen kielen kannalle, mutta tiedetään myös, etten pyydä mitään oikealta enkä vasemmalta, en ylhäältä enkä alhaalta.

Keskustalla on sikäli epäkiitollinen osa, että sitä tuupitaan kummaltakin puolelta ja siihen kuuluvia pidetään aina halukkaina antamaan periksi. Se ei minua juuri huoleta; olen vakuuttunut siitä, että keskustaa tarvitaan ja että tulevaisuus kuuluu sen käsityskannalle. Olen aina ollut välittäjän asemassa ja haluan siinä pysyäkin.

Vaikka yrittäisimme miten varovaisesti tahansa pitää huolta omien mielipiteittemme riippumattomuudesta, niitä pidetään joka tapauksessa solidaarisina sitä lehteä kohtaan, jota avustamme kirjoituksillamme. Voidaan pitää täysin varmana, että uutta lehteä kuten edellistäkin painostetaan tavalla, joka ainakin ajoittain pakottaa sen julkaisemaan äärimmäisiä mielipiteitä. Veli Snellman uskoo pystyvänsä säilyttämään maltillisen linjan. Minäkin uskon, että juuri J. V. S. pystyy saamaan tämän tuloksen aikaan, jos siihen yleensä joku pystyy. Se ei kuitenkaan ole ihmisvoimin aikaansaatavissa. Virta on liian voimakas, heiluri heilahtaa ratansa ääripisteeseen, ja myös J. V. S. ohitetaan. Uudesta lehdestä tulee nuorison mielipiteiden äänenkannattaja, ei vanhojen. Valtiopäivät ovat edessä, ja niistä tulee myrskyisät. Miten voidaan estää rajuilman purkautuminen uuden lehden palstoille ja yltyminen siellä sensuurin pahentaessa asiaa? Voimmeko me taistella luonnonlakeja vastaan?

Suhtautumiseni kysymykseen jää siis sitoutumattomaksi; todennäköisesti näyn toisinaan lehdessä lukijakirjeen lähettäjänä – tämä on laiha lupaus, jolla ei saa olla vaikutusta arvioitaessa lehden pystyssä pysymisen mahdollisuuksia. Z. T:ta on liian usein käytetty syöttinä tilaajia kalastettaessa, joten tämä nimimerkki ei enää voi vaikuttaa millään tavalla – ja jos hän nyt lähtisi mukaan, voitaisiin aivan aiheellisesti olla sitä mieltä, että hänet olisi kiskaistu mukaan jälkijoukkoon. J. V. S:n asema on toinen – hän ei ole koskaan seurannut jälkijoukossa ketään – hänen auktoriteettinsa nousee taas ensi kerran neljännesvuosisadan jälkeen esille lehdistössä, ja pelkästään se riittää asian kannalta, vaikka ei olekaan tarpeeksi sille, joka kantaa taakan.

Z. T.

 

PS Neuvoisin muuttamaan uuden lehden nimen.

 

 

Vertailu