Zacharias Haeggströmiltä

Editoitu teksti

Suomi

Tukholma 6.9.1844

 

Parahin Ystävä ja Veli! 

 

Viime elokuun 15. päivän kirjeesi on painanut omaatuntoani 8 päivää, mutta en ole saanut siihen vastaamiseen aikaa ennen kuin tänään kunnianarvoisena nimipäivänäni. Hoidin kuitenkin heti hinnastotilauksesi, josta rautakauppias Bergman lupasi kirjoittaa 30. elokuuta apteekkarillesi Anders Wennbergille Kuopioon ja ilmoittaa hänelle samalla, mitä olut maksaa. Eva on kysellyt tätä asiaa ja saanut rikkaalta leskirouva Djurbergilta tiedon, että tynnyri (60 kannua) parasta laatua maksaa 20 riikintaalaria valtionvelkakonttorin seteleinä lukuun ottamatta hintaa tynnyristä, jonka palauttamista rouva yksinkertaisuudessaan piti mahdollisena ja jonka hinnasta eukkoni ei siis saanut selvyyttä; siitä seikasta ei kuitenkaan aiheutune pahempia seurauksia kuin uuden tynnyrin ostaminen täältä joltakulta tynnyrintekijältä käypään hintaan, ellei tilaaja pidä tyhjennettyjen tynnyreiden palauttamista kannattavana.

Älä enää mekasta sanomalehdestäsi; otan kyllä joka tapauksessa Atheneumista selvää, mitä siinä on; ennen pitkää minun on saatava aikaa vilkaista hieman päivälehtikirjallisuutta. – On hauska nähdä, mitä mieltä olet Cassagnacista ja luonnontieteen kirjasarjastani. Olen vakuuttunut siitä, että sillä on hyvät menestymisen mahdollisuudet. Sinun filosofiset teoksesi käyvät hyvin kaupaksi Suomessa, ja siitä päättelen, että Sinua arvostetaan siellä suuresti ja mielipiteitäsi pidetään kullan arvoisina. – Mitä muuten teoksiisi tulee, olen huvikseni laatinut taulukon niiden myynnistä; näet siitä, että voimme ajan mittaan toivoa näkevämme uusia painoksia niistä kaikista lukuun ottamatta teostasi ”Akateemisesta opiskelusta”, joka näyttää kokonaan uinahtavan. Muiden varastosta nakerretaan joka vuosi vähän, ja menekki lienee pikemminkin kasvamassa kuin vähenemässä, jos hegeliläinen filosofia onnistuu hankkimaan täällä jonkinmoista arvostusta.

Eukkoni ja lapseni lähettävät sydämellisiä terveisiä. Eva oli toivonut saavansa raapustaa Sinulle muutaman rivin; hän on kuitenkin nyt niin kiinni touhuissaan, etten usko hänen saavan vapaata hetkeä siihen. – Hän sai tytöt maalta kotiin eilen illalla terveinä ja reippaina. Meidän oli otettava Hugo kotiin jo heinäkuussa, sillä hän oli pudonnut joltakin telineeltä ja loukannut päänsä; hänellekin on maalla olo silti tehnyt hyvää, hän on nyt reipas ja terve, silmät ovat kunnossa, ja hän aloittaa pian grammatica latinansa Marian koulussa, jonka oppilaaksi hänet on merkitty. – Tänään vien merkkipäiväni kunniaksi perheen promenadille, ja ensi sunnuntaina vietämme muutamien ystävien kanssa nimipäivääni luonnon helmassa, toisen kerran siellä tänä kesänä; ensimmäisen kerran lähdimme luontoon juhannuspäivänä, mutta silloin oli edellisenä päivänä satanut, joten meidän oli annettava maaston kuivua ja lähdimme liikkeelle vasta iltapäivällä. Nyt olemme kokeneet sellaisen ihmeen, että 3 kuukauden jatkuvan sateen jälkeen taivaan kupu on korkealla ja kirkas ja olemme saaneet oikean kesähelteen, ja nyt on kulunut jo viikko viimeisestä sadepäivästä. Koko kesänä ei 3 kuukauden aikana ole ollut yhtään päivää, joka olisi muistuttanut näitä seitsemää viimeksi kulunutta, ja jos laskemme tarkoin on aurinkoisia päiviä tuskin ollut 14 ja poutapäiviä 24. – Jos kuivuus ja päivänpaiste ovat nyt yhtä trooppisia kuin sade on ollut, saadaan runsas sato niistä osittaisista vahingoista huolimatta, joita sade on aiheuttanut heinänkorjuulle sekä ruis- ja vehnäpelloille. Totta kuitenkin on: en ole kokenut koskaan tällaista sadekesää. – Oheistetusta vapaaherratar Knorringin kirjeestä näet, että melko kauan on kulunut siitä, kun viimeksi kirjoitin.

Ystäväsi Zacharias Haeggström

 

PS Minua ilahduttaa havainto, että alat varustautua perustamaan omaa pesää ja perhettä, minkä tuottamaa iloa ja siunausta ei varmastikaan vähennä se, että asian järjestäminen juontuu kristillisestä rakkaudesta ja laupeudesta.

PS Vastaamattomien kirjeiden joukosta löysin nyt myös päiväämättömän kirjeesi, joka koskee helsinkiläistä musiikkitirehtööri Ehrströmiä. Hänen pieni laulukirjansa on tässä vaiheessa jo varmasti valmistunut Norstedtin & poikien kirjapainosta.

 

 

Vertailu