Samuel Henrik Antellilta

Tietoka dokumentista

Tietoa
4.10.1866
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Kuopiossa 4.10.1866

 

Suuresti kunnioitettu Veli! 

 

Samalla kun sydämellisimmin kiitän sinua kauppias Raninille antamastasi hyväntahtoisesta lupauksesta auttaa Kuopion kaupunkia sen pyytämän lainan järjestämisessä, pyydän, että saan täten edelleenkin jättää tämän asian sinun hyväntahtoisuutesi ja suosiollisuutesi huomaan, koska se on tälle yhdyskunnalle erityisen tärkeä.

Keisarilliselle senaatille lähtee tänään alamainen anomukseni saada ottaa läänin palvelukseen kaksi kiertävää käsityöläismestaria sekä kaksi käsityönopettajatarta opettamaan tietämättömälle kansaraukallemme tarpeellisia taitoja kaikenmoisten hyödyllisten töiden toteuttamiseen ym. Asia on perusteltu yksityiskohtaisesti läänin maatalousseuran johtokunnan tästä aiheesta esittämässä anomuksessa ja perustuu kokonaisuudessaan täällä viimeksi pidetyn maatalouskokouksen asiasta tekemään päätökseen. Asia puhuu itse puolestaan, ja toivottavasti se saa sinusta, Veljeni, kun sydämesi on aina sykkinyt lämpimästi rakkaan isänmaamme parhaaksi ja sen menestymisen puolesta, altteimman ja ritarillisimman esitaistelijansa.

Muutaman tunnin kuluttua – kirjoitan näitä rivejä yöllä klo 2 – lähden per Dampf [höyrylaivalla] Pietariin työskennelläkseni siellä komiteassa, jonka Hänen Majesteettinsa on asettanut Suomessa asuvien kreikanuskoisten hengellisten asioiden järjestämiseksi. Tehtävä on arkaluonteinen, ja Jumala suokoon minulle kylliksi ymmärrystä täyttääkseni korkean luottamuksen asettaman vastuun. – Perheenikin jättäminen pitkähköksi ajaksi on minulle vaikeaa.

Läänin hallinnossa ei juuri nyt ole missään kohdassa jääty jälkeen.

Erinomaisen kunnioittavasti olen aina

Sinun

vilpittömän altis ystäväsi

S. H. Antell.

 

Suo minulle muutama rivi kertoaksesi, mitä senaatti päättää kiertävien käsityönopettajien palkkaamisesta.

 

 

Vertailu