Rälssitilojen takaisinlunastus, lausunto senaatin talousosastossa 17.2.1864

Tietoka dokumentista

Tietoa
17.2.1864
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

...jolloin senaattori Snellman ensimmäisenä [istumajärjestyksessä] lausui, – että kyseisten maatilojen lunastaminen riippuu olennaisessa määrin kaikkien lampuotien halukkuudesta ottaa kantaakseen siitä välttämättä seuraavat velvollisuudet. Siksi senaattori piti tarpeellisena, että asiassa kuullaan kyseisiä talonpoikia, ennen kuin sille muuta tehdään. Hän halusi, että hallituksella olisi asiamies, jonka valinnan hän pidätti itselleen ja jolla olisi määräys tässä tarkoituksessa kuulla kyseisten tilojen asukkaita mitä pikimmin kutsumalla koolle julkisia kokouksia, joissa hän esittelisi mainituille asukkaille ehdotetun kaupan tarkoituksen ja siihen liittyvät ehdot, nimittäin:

1. Heti kun kyseisten tilojen ostosta on sovittu kapteeni Kotšubein kanssa, ja Suomen kruunu on saanut kaupalle lainhuudon ja kiinnekirjan, saavat nykyiset rälssitalonpojat perintökirjan täysin omistusoikeuksin hallussaan pitämiinsä maatiloihinsa, ilman perinnöksi osto menettelyä ja muita kustannuksia kuin itse perintökirjasta koituvia.

2. Rälssitalonpoikien tulee maksaa hallussaan pitämistään tiloista kruunulle 224 markkaa jokaisesta kokonaisesta arvioruplaverosta joka juoksee kyseisistä maatiloista; näiden maksujen kanto tullaan järjestämään samassa yhteydessä kuin vuoden muu kruununveronkanto.

3. Tätä maksua maksetaan 28 vuoden ajan, ja tällä tavoin lampuotien katsotaan maksaneen kruunulle takaisin sen pääoman, jonka kruunu on antanut ennakkona maatilan lunastuksesta.

4. Talonpoikien tähän mennessä maksamat kruununverot maksetaan 28 vuoden ajan samalla tavoin ja samoin perustein kuin muista läänin rälssitiloista.

5. Kunnalle suoritettaviin maksuihin tämä kauppa ei vaikuta.

6. 28 vuoden kuluttua tiloista suoritetaan tavanomaiset verotilojen verot.

7. Ne lampuodit, jotka ovat tehneet tiloistansa kirjalliset sopimukset joksikin tietyksi ajaksi, saavat nauttia heille sopimuksissa taattua vuokra-aikaa, jos he haluavat käyttää tätä oikeutta hyväkseen, mutta siinä tapauksessa he menettävät edun saada itse lunastaa tilansa, jotka kruunu sitten myy toisille, kuitenkin sillä ehdolla, että vuokraoikeus säilyy vuokra-ajan loppuun asti. Ne taas, jotka irtisanovat sopimuksensa ja vaihtavat sen perintökirjaan, saavat heti itse omistusoikeuden tiloihinsa.

8. Perintökirjan saaneet asukkaat voivat halutessaan myydä tilansa, koska maa on lunastusmaksun vakuutena kruunulle.

9. Jos joku laiminlyö vuotuisen maksunsa kruunulle, uhkaa häntä tilan myynti huutokaupalla kruunun laskuun, niin kuin muistakin kruununrästeistä.

10. Maatilojen tulee asettaa käytettäväksi sotilas tai sellaisen sijasta maksaa vakanssimaksua kruunulle voimassa olevien yleisten säädösten mukaisesti. Lampuodeille tässä tarkoituksessa asetetut velvollisuudet rälssinomistajaa kohtaan sen sijaan lakkaavat.

11. Edellä mainituille yhdeksälle kylälle kuuluvalle tilusmäärälle tullaan laillisessa järjestyksessä toimittamaan isojako, jolloin jokaiselle tilalle annetaan sille laillisesti kuuluva tilusala. Tämän jälkeen maatilat pannaan verolle Viipurin lääniä koskevien perusteitten mukaisesti. Ennen kuin näin tapahtuu, viljellään näitä tiloja kuten tähän asti.

Mikäli lampuodit haluavat pitempää harkinta-aikaa antaakseen lopullisen vastauksen tässä asiassa, on kruunun asiamiehen syytä se myöntää. Jos he taas heti ilmoittavat tyytyvänsä yllä mainittuihin ehtoihin ja hankkivansa omistusoikeuden nyt hallussaan pitämiinsä tiloihin, tulee asiamiehen nimenomaan sanoa heille, ettei kysymys kaupan päättämisestä millään muotoa ole vielä ratkennut, vaan se riippuu Hänen Keisarillisen Majesteettinsa omasta armollisesta harkinnasta ja määräysvallasta. Jos sen sijaan Hänen Majesteettinsa tähän suostuu, tulee sitoumuksen tyytyä mainittuihin ehtoihin olla lampuotien puolelta peruuttamattomana annettu. Tätä tarkoitusta varten tulee asiamiehen vaatia heiltä kirjallinen vakuutus, joka on kunkin heistä allekirjoitettava ja asiamiehen vahvistettava oikeellisuuden suhteen. Lisäksi tulee asiamiehen viipymättä lähettää keisarilliselle senaatille mainittu vakuutus ja kokouksen pöytäkirja sekä oma alamainen lausuntonsa aiheesta samoin kuin tieto kyseisten maatilojen yhteenlasketusta todellisesta arvosta.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: