Pyyntö saada julistaa uudistus 4 miljoonalla, konsepti

Tietoka dokumentista

Tietoa
28.5.1865
Pvm kommentti: 
Päivämäärä ei ole tarkka
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Lykkäys 1. kesäkuuhun merkitsee:

 

Olemme pyytäneet saada julistaa uudistuksen 4 miljoonalla, jotka nyt ovat talletetut;

Voisimme viivytellä maalis-huhtikuuhun, jolloin luultavasti on tallennettuna 8 miljoonaa, niin vaikeaksi kuin tilanne silloin käykin Venäjän rahan tunkeutuessa kruunun kassoihin, pankkiin, yhdyspankkiin, eläkekassoihin ym.

Nyt tätä vaarallista aikaa pidennetään. Mutta näin täytyy tapahtua, ja me yritämme kestää.

–––

On mahdotonta antaa mitään varoitusta tai lykkäystä Venäjän setelien haltijoille. Sillä se lisäisi vaikeuksia kaikille yleisille kassoille ja rohkaisisi keinotteluun.

Ainoa tapa päästä eroon Venäjän seteleistä ilman vahinkoja on suorittaa niillä maksuja Venäjällä, jossa se on yhtä lailla käypä ennen uudistusta ja sen jälkeen.

Yleisöä on varoitettu jo Hypoteekkiyhdistyksen lainalla. Seurauksena tulee olemaan, että Venäjän seteleitä on vaikea saada vastaanotetuksi, niin että myös Venäjän sotaväelle tulee vaikeuksia selviytyä.

–––

Varmaa on, että jos uudistus saataisiin julistaa nyt heti, ei Pietariin tulisi nykyistä enempää seteleitä, ja että ne tulisivat kaupankäynnin mukana, eivät siis menisi pörssiin vekselikauppoja varten.

 

Seuraukset lykkäyksestä kesäkuuhun ovat:

 

1. Että Venäjän setelirahalla maksetaan

a) kruununveronkannossa

b) pankkiin jos mahdollista

c) yhdyspankkiin

d) yksityisiä velkoja

Miten suureksi keinottelu venäläisten avulla voi muodostua, on mahdotonta ennustaa. Kohta a) on hankalin, koska kruununvoudit ym. voivat myydä Suomen seteleitä;

 

2. Että jos Hypoteekkiyhdistys tallettaa 2 miljoonaa aikaisemmin, täytyy sen odottaa ennen kuin se voi nostaa varojaan;

 

3. Että kun uudistus kesäkuussa julistetaan, määräaika rajoittamattoman vaihdon alkamiseen on määrättävä lyhyeksi, 1–2 kuukaudeksi.

Mitään mahdollisuutta antaa lisäaikaa Venäjän setelille, uudistuksen tultua julistetuksi, ei sitä paitsi ole:

1. Kaikessa sen vaihdossa maan sisällä jää se jonkun käteen; sillä jos pankki vaihtaa sen itselleen, niin uudistus on tehty tyhjäksi.

2. Venäjällä se on yhtä käyttökelpoinen uudistuksen jälkeen kuin ennenkin, ja sen myymiseksi siellä ei tarvita mitään lisäaikaa.

 

 

Vertailu