Pituus-, tilavuus- ja painomittojen metrisen järjestelmän käyttöönotto, lausunto senaatin talousosastossa 9.5.1864 (salainen)

Tietoka dokumentista

Tietoa
9.5.1864
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Kun senaattori Snellman oli tarkemmin selvittänyt komitean asettamisen tarkoitusta, ja että komitean pitäisi antaa keisarilliselle senaatille esitys asetukseksi pituus- ja tilavuusmittojen ja painojärjestelmän muutoksesta maassa metrisen järjestelmän mukaiseksi, syntyi aiheesta keskustelu. Komitea katsoi, harkittuaan kaikkia sellaiseen uudistukseen liittyviä seikkoja, että uudistus olisi heti toteutettava kokonaisuudessaan, ja että perusyksiköiksi olisi otettava: pituusmitaksi metri = 40 tuumaa, pintamitaksi hehtaari = 2 tynnyrinalaa, tilavuusmitaksi hehtolitra = 38 kannua sekä painomitaksi kilogramma = 2 1/3 naulaa. Näiden tulisi sitten olla erilaisten ylä- ja alajakojen perustana.

Lääkepainojen tieteelliset nimitykset katsottiin aiheelliseksi säilyttää.

Senaattori Snellman esitti, että komitean työn helpottamiseksi voisivat professorit Moberg ja Lindelöf sekä kapteeni Neovius yksityisesti kokoontuen laatia ehdotukset eri mitta-, tilavuus- ja painolajien sekä ruotsin- että suomenkielisiksi nimiksi, jolloin ehdotus voitaisiin sitten komitean seuraavassa kokouksessa ottaa tarkasteltavaksi.

 

 

Vertailu