Otto Furuhjelmiltä

Tietoka dokumentista

Tietoa
12.1.1880
Pvm kommentti: 
Myös 24.1.1880
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Pietarissa 12./24.1.1880

 

Jalosukuinen ja Suuresti kunnioitettu

Herra Senaattori! 

 

Hyväksyn Herra Senaattorin ehdotuksen täydellisesti; sitäkin mieluummin, kun se pääasian osalta vastaa sitä mitä itse olen joskus asiasta ajatellut!

Niinpä olisin hyvin kiitollinen, jos Herra Senaattori haluaisi nähdä vaivaa asian ilmaisemiseksi sellaisessa sanamuodossa, jota senaattori pitää soveliaimpana, jotta se olisi minulle opastuksena, ellei tulevaisuudessa jokin muu asioiden yhdistelmä voisi osoittautua merkittävämmäksi, mikä on tuskin luultavaa.

Suomi joutunee toki vielä kestämään ajoittain poliittisia myrskynpuuskia; väkivaltaisia yrityksiä maan venäläistämiseksi ei kuitenkaan ole odotettavissa, niin kauan kuin se täyttää uskollisesti velvollisuutensa. Päinvastoin jo nyt aletaan nähdä, ettei tämä melkeinpä mittaamattoman laaja valtakunta tarvitse keskusjohtoisuuden voimistamista, vaan pikemminkin hallinnon hajauttamista kyetäkseen toimimaan ketterämmin. Toisaalta täytyy silti myöntää, että merkittävää vastustuskykyä tarvitaan jo sen paineen vastustamiseen, jolla 80 miljoonaa ihmistä saattaa aivan luonnollisella tavalla vaikuttaa 2 miljoonaan, kun nämä joukot ovat niin läheisesti tekemisissä toistensa kanssa kuin tässä tapauksessa ovat.

Samalla kun kohteliaimmin kiitän Herra Senaattoria viimeksi saamastani ystävällisestä kirjeestä allekirjoitan aitoa kunnioitusta ja kiitollisuutta tuntien

O. Furuhjelm.

 

 

Vertailu