Nikolai Adlerbergille kesällä 1866, konsepti

Tietoka dokumentista

Tietoa
30.7.1866
Pvm kommentti: 
Päivämäärä ei ole tarkka
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

[saksaksi]

Pyydän Teidän Ylhäisyydeltänne kunnioittavimmin anteeksi sitä, että rasitan Teidän Ylhäisyyttänne näillä riveillä ja oheisella liitteellä.

En mielelläni sekaannu toisten asioihin, etenkään niihin, joita maataloustoimituskunta hoitaa. Tilanne on kuitenkin sellainen, että vähäpätöisten kohteliaisuusnäkökohtien on väistyttävä. Kun on kyse siitä, mitä on tehtävä vallitsevan hädän lievittämiseksi ja tähän vastataan: on hankittava käytettäväksi tusinan verran orihevosia – on ostettava lauma ulkomaista nautakarjaa, tämä on jo naurettavuuden rajoilla. Vähien rahojemme käyttö tällaisiin näpertelyihin olisi silkkaa tuhlausta. Mikä tahansa ei käy päinsä kaikkina aikoina.

On hyvinkin mahdollista, etteivät minun ehdottamani toimet ole parhaita. Mielestäni ne ovat kuitenkin käytännöllisiä ja tehokkaita. Jos maaseudun asukkaille lainattaisiin rahaa, se vain köyhdyttäisi heitä entisestään. Muiden töiden järjestäminen heille, jotta he löisivät maatalouden laimin entistä pahemmin, olisi vahingollista sekin. Mikään ei mielestäni ole tarpeellisempaa eikä tehokkaampaa kuin väestön opettaminen. Meillä ei vain ole aikaa odottaa kouluja, jotka huolehtisivat siitä.

Jos Teidän Ylhäisyytenne hyväksyisi mielipiteeni, rohkenen kuuliaisimmin pyytää Teidän Ylhäisyyttänne suosittelemaan Hänen Keisarilliselle Majesteetilleen ehdotusta, että tänä vuonna saataisiin käyttää 100 000 markkaa välttämättömimmän maatalousopetuksen järjestämiseen tehokkaimmalla tavalla maan hädänalaisten osien väestölle.

Sää on edelleenkin kolea; päivisin lämmintä enintään 16, öisin 8. Päivisin vähäisiä sadekuuroja. Tähän mennessä ei erityisen vahingollista, kunhan vain saamme myöhemmin lämmintä.

Muuten ei mitään levottomuutta herättäviä uutisia. Vain se, että enemmän rahaa ja viljaa kaivataan aloitettuja töitä varten, joihin pyrkii paljon väkeä.

 

 

Vertailu