Nikolai Adlerbergille

Tietoka dokumentista

Tietoa
29.6.1866
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

[saksaksi]

Helsingissä 29.6.1866

Jalosukuinen Herra Kreivi

Teidän Ylhäisyytenne 

 

Olen pahoillani siitä, etten voi ilmoittaa Teidän Ylhäisyydellenne iloisempia uutisia.

Rukiin kylvöt näyttävät valitettavasti kaikkialla maassa kärsineen pitkään jatkuneesta talvesta. Kuvernöörien kertomukset perustuvat kuitenkin tämän kuun puolivälissä tehtyihin havaintoihin. Mahdollisuudet ovat sen jälkeen sateiden ja niitä seuranneen lämpimän sään ansiosta olennaisesti parantuneet, ja toivottavasti kylvö on lähtenyt jälleen kasvuun myös paikoissa, joissa juuret ovat säilyneet vahingoittumattomina. Kaikki riippuu nyt siitä, saammeko heinäkuussa lämmintä säätä. Seuraava murhe, huoli rukiin kylvösiemenen saamisesta ajoissa, olisi silloin saatu pois tieltä. Kahtena viime päivänä on ollut viileämpää, mutta tänään lämpötila on jälleen hieman noussut: 16 celsiusastetta klo 2 ip.

Kuvernööri Alfthanin kirjallinen kertomus ei Jumalan kiitos ole niin kauhistuttava kuin häneltä aiemmin saatu sähke. Karjaa ei nähtävästi ole sentään menetetty tavattoman paljon. Menetyksistä kärsineiden seutujen talonpojat pitävät aina enemmän karjaa kuin pystyvät talven yli kunnolla ruokkimaan, sen tähden menetys on siedettävämpi. Kertomuksesta käy myös ilmi, että väestöltä on puuttunut puhtaasta viljasta tehtyä leipää vain muutamilla yksittäisillä paikkakunnilla.

Minulla on ollut kunnia lähettää Teidän Ylhäisyydellenne laamanni Örnin välityksellä muistio rautatien mahdollisuuksista. Olisi toivottavaa, että valtiopäivien päätös viinanpoltosta lähetettäisiin senaatille mahdollisimman pian, jotta uudet huutokaupat [viinanvalmistusoikeuksista] voitaisiin toimittaa. Jos tällöin kävisi ilmi, että tulevana vuonna voidaan odottaa suurempaa tuottoa, saataisiin asia kunnolla liikkeelle. Rohkenen kuuliaisimmin suositella Teidän Ylhäisyydellenne vielä uudelleen leskirouva Björkmanin alamaiseen pyyntöön suostumista. Olen luovuttanut hänen pyyntönsä sisältävän kirjeen laamanni Örnille.

Erinomaisinta kunnioitustani vakuuttaen minulla on kunnia edelleenkin olla,

Jalosukuinen Herra Kreivi,

Teidän Ylhäisyytenne

kuuliaisin palvelija

Joh. Vilh. Snellman

 

 

Vertailu