Morgonbladet nro 191, 19.8.1876: Sotanäyttämö. III

Tietoka dokumentista

Editoitu teksti

Suomi

Näyttää melkein siltä, että sotanäyttämö kävisi pian tarpeettomaksi. Mutta yhtä hyvin voi sattua, että edessä ovat vielä ankarimmat taistelut, ja siksi kuvaamme lyhyesti tulevan taistelukentän niitä lukijoita varten, joilla ei ole käytössä parempia sotakarttoja. Täkäläisessä kirjakaupassa olemme nähneet kaksi uutta saksalaista. Toinen, 3 markan kartta on kelvollinen, vaikkakin paljon huonompi kuin Handtken valitettavasti loppuunmyyty, joka maksoi vain 3 markkaa 50 penniä; toinen 1 markan kartta on täysin arvoton.

Olettamus, jonka lausuimme II osassa (Morgonbl. nro 179), että Tjernajev palasi Timokin tietä Gramadan kautta ja siellä turkkilaiset hyökkäsivät hänen kimppuunsa, on osoittautunut todeksi. Tätä Timokin haaraa kutsutaan Pikku Timokiksi. Sen rannalla on Knjaževacin alue, jonka turkkilaiset ovat nyt valloittaneet. Matka sieltä Saitschariin [Zaječariin] on vain 3 peninkulmaa, ja on helppo käsittää, että tätä asemaa sitkeästi puolustanut Lešnjanin on nyt joutunut ilman ainuttakaan miekaniskua luovuttamaan sen.

Vuoriketju, joka lännessä erottaa Timok-laakson Sisä-Serbiasta, on aiemmin mainittu Ison-Planinan jatke. Sillä on täällä eri osissa eri nimet ja se tekee mutkan aina Tonavalle asti, missä se kuitenkin mataloituu ja yhtyy virran toisella puolen Karpaattien haaraan, joka erottaa Unkarin Romaniasta, niin että se on välilenkki Karpaattien vuorten ja Balkanin vuorten välillä. – Iso Timok laskee tästä vuoriketjusta lännen suunnasta Saitscharista [Zaječarista] peninkulman pohjoiseen. Jokilaakso on verraten leveä, ja sen läpi johtaa tie Morava-laaksoon, usein mainittuun Paraćiniin, missä prinssi Milanilla alussa oli päämajansa. – Luultavasti Lešnjanin puolustaa nyt tätä tietä, joka johtaa Serbian pääarmeijan selustaan, sen yhteyksiin Kragujevaciin ja Belgradiin.

Toinen sola vie Banjan kautta Knjaževacista Moravaan. Kuten olemme maininneet, Tjernajev marssi ensin saman seudun kautta rajalle ja Babina-glavaan. Tätä solaa puolustaa nyt Horvatovic. Tie kulkee lounaaseen, ensin Deligradiin, nykyiseen päämajaan, ja edelleen Aleksinaciin. Mutta Banjasta vie myös sivutie vuorten läpi Ison Timokin laaksoon, niin että nämä kaksi armeijaosastoa ovat jo nyt yhteydessä toisiinsa. Paraćinin aluetta ei ole kaikilla kartoilla, mutta se sijaitsee pari peninkulmaa pohjoiseen siitä paikasta, missä yhtyvät Moravan molemmat haarat, itäinen eli bulgarialainen Aleksinacista ja läntinen eli serbialainen Morava Rovovaran rajalta.

On kerrottu, että Morava-laakson itäpuolta, jossa Serbian joukot nyt ovat, ei ajan mittaan voi puolustaa, mutta että läntinen puoli on vahvempi asema. Siksi voi käydä niin, että sotanäyttämö siirtyy sinne. Morava-joki laskee Tonavaan noin 5 peninkulmaa Belgradista itään, ja vaikka suuri tie kulkee yli joen länsirantaa pitkin Ćuprijassa, kappaleen matkaa pohjoiseen Paraćinista, se johtaa Semendrian linnoitukseen lähellä sen suuta.

Samaan suuntaan tämän tien kanssa kulkee toinen suurempi tie etelästä, rajalta Novi Pazarista Ibar-jokea pitkin, joka laskee läntiseen Moravaan, sitten tämän joenhaaran yli Kragujevacin kautta Belgradiin. Varmaan juuri tätä tietä pidetään tärkeämpänä ja helpompana puolustaa. Jos sanomalehdillä on ollut oikeita tietoja, serbeillä on tärkeä kohta myös Kruševacin kaupungissa lähellä joenhaarojen yhtymäkohtaa, jonka kautta kulkee tie Aleksinacista, bulgarialaisen Moravan länsipuolelta, serbialaisen Moravan eteläpuolelta Novi Pazar–Belgrad-tielle. Sillä siellä kuuluu olevan sekä serbien pääasevarasto että muita sotatarvikkeita. Turkkilaisten puolelta on kerrottu, että tätä paikkaa uhkaisi jokin erityinen joukko, mutta vielä siitä ei tiedetä mitään varmaa. – Muuten näyttää luultavalta, että turkkilaiset eivät pääse etenemään pohjoiseen joen itäpuolelta, niin kauan kuin serbeillä on joen länsiranta.

 

Montenegrolaisten asiat ovat hämäriä. Näyttää, että Mukhtar-pašša ei ajanut montenegrolaisia takaa Koritan tiellä, vaan lähti Nevesinjesta tielle Mostarista Stolaciin ja sieltä itään sivutietä, joka Planan lähellä yhtyy Koritan tiehen, joka siellä tekee jyrkän mutkan etelään Bilećaan. Sinne hän saapui ennen montenegrolaisia ja hyökkäsi heidän kimppuunsa länteen ja itään kulkevaa poikkitietä Krstaćista Bilećaan (katso osa II) Vućji Don seudulla. Tämä seutu on vain 2 peninkulman päästä Bilećasta, eikä 4 peninkulman, kuten viimeksi erehdyksessä ilmoitettiin. Mainitulle sivutielle Koritasta voivat montenegrolaiset kokoontua myös tältä seudulta. Se on varmaan juuri se tie, joka mainitaan kun puhutaan, että montenegrolaiset marssivat vähän matkan päässä samaan suuntaan kuin Mukhtar, ilman että tämä tiesi siitä mitään. Sillä Planasta kulkee tie Bilećaan samaan suuntaan kuin se.

Viime aikoina on nähty paljon tietoja bosnialaisten kansannousun menestyksestä. Jos kartalta etsii lueteltuja vallattuja alueita, huomaa että kyse on vain Bosnian luoteisosista, vuoristoseuduista (Dinaarisilla Alpeilla) lähellä Itävallan rajaa. Mutta esim. Masidan on vain peninkulman päässä Banja Lukasta, jossa on 15 000 asukasta ja joka on kaikissa kartoissa.

Mutta pahaksi onneksi kaikki nämä kaupungit ovat linnoitettuja ja turkkilaisten vallassa. Ilman tykkejä tai pikkuruisilla tykeillä niitä ei voi valloittaa. Siksi näkee myös montenegrolaisten kiertävän kaupunkeja kuin kissa kuumaa puuroa. Tjernajev tai hänen alipäällikkönsä Stratimirović jäivät Ak-palankan [Bela Palankan] ympärille. Alimpić on jo viikkoja Bijeljinan ympärillä, Zachin seuraaja Sjenican ulkopuolella, arkkimandriitta Dučić Novi Pazarin ympärillä.

Näistä viimeksi mainituista voinee sanoa, että sanomalehtistrategit ovat huokeasti antaneet heille tehtäväksi liittyä montenegrolaisiin. Sillä he eivät ole olleet lähimaillakaan, vaikka välimatka heidän itäisimmän rajansa ja Serbian välillä Sjenicassa on linnuntietä vain 4 peninkulmaa. Mutta Turkin toinen rautatie kulkee Salonikista [Thessalonikista] Mitrovicaan, 5–6 peninkulmaa Novi Pazarista, ja maantie johtaa sieltä tämän seudun ja Sjenican kautta Bosniaan, ja se on ainoa kulkukelpoinen tie, jota pitkin turkkilaiset nyt pääsevät tähän maahan tai sieltä pois. Sen katkaiseminen on siksi jo aika hyvä strateginen tehtävä. Jos se onnistuu, sen täytyy ajan mittaan antaa Bosnian asioille uusi käänne, mikä ilahduttaa Kuusamon äijiä.

 

 

Vertailu