Johanna Lovisa Snellmanilta

Tietoka dokumentista

Tietoa
14.7.1847
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Kuopio 14.7.1847

 

Kaivattu oma Ukkelini 

 

Lopetin juuri ilta-aterian ja asetun nyt puhelemaan sinun kanssasi, oma rakas ja unohtumaton Puolisoni, aika on kulunut niin hitaasti, minulle, tässä yksinäisyydessä, vaikka ei ole kulunut kahtakaan viikkoa siitä illasta kun erosimme. Kaikki olisi kyllä hyvin, kunhan Jumala auttaisi Hanna-lapsukaisen yli tämän ajan, ja että voisin tuoda hänet sinua vastaan yhtä terveenä ja kilttinä kuin hän on ollut.

Minä olen ollut kovin huolissa ja murheissa, kun en tiedä mikä olisi parasta, siksi minun täytyy kysyä sinulta neuvoa, tiedän kyllä että sinulla on paljon muutakin ajattelemista kuin tämä hölynpöly, mutta ole kiltti ja auta minua vähän, Minun pitäisi jo ilmoittaa palvelusväelle, tai päättää heidän muutostaan, mutta se on kovin vaikeaa, tarkan harkinnan jälkeen minusta tuntuu että en sietäisi Minaa, mutta vastahakoisesti eroaisin hänestä, vaikka hän usein on ollutkin minulle häijy, niin etten koskaan voi oikein pitää hänestä, kärsin siitä itse kovasti, koska en tiedä mitä tehdä, kaikki voi muuttua paljon pahemmaksi. Minä teen niin kuin sinä tahdot, päätä, ja kirjota sitten minulle, sano suoraan mitä ajattelet, niin olen tyytyväinen ja toimin sen mukaan. Tiistai-iltana saan kirjeesi, josta varmaan saan kuulla minne osoitan seuraavana kirjeeni; silloin kirjoitan jo Iisalmesta ja kirjeestä tulee pitempi, mutta nyt minä en kerkiä kun pitää valmistella matkaa, kun matkustaa näin suuren perheen kanssa kuin minä.

Sitä sinistä vanhaa takkiani josta sinä muistutit, ei ole enää, vaan toinen, aivan uusi ja komea, minä ostin uuden vuorin ja laitoin vanhan päälisen turkistakista, ja siitä tuli ihan kuin uusi, mutta se tuli maksamaan seitsemän ruplaa. Täälä kotona kaikki sujuu niin kuin ennenkin. Annette [Hedberg] on ollut kiltti ja ollut meillä pari päivää, hoitamassa Hannaa ja minua.

Kiitos hyvä Rakas matkan kuvauksesta, jonka lupasit, on varmaan erinomaisen hauskaa seurata mukanasi, minä painan mieleeni kaikki paikat, joissa sinä käyt, niin että osaan selostaa niitä voin ottaa niistä selvää myöhemmin. Olen kovasti väsynyt ja uskon että uni maittaa. Hyvää yötä, nuku sinäkin makeasti

sitä toivoo sinun

oma Jeanettesi

 

 

Vertailu