Johanna Lovisa Snellmanille

Tietoka dokumentista

Tietoa
16.12.1853
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Oma Vaimoni. Turku 16.12.1853

 

Sydämelliset kiitokset, että jaksat kirjoittaa. Sain eilen kaksi kirjettä, jotka viestini laiminlyönnin takia ovat maanneet postissa. Tänään saan vielä yhden.

Herralle kiitos Teidän terveydestänne, suokoon hän minun nähdä Teidät terveinä ja iloisina. Pidä Ville raasusta huolta, että hän saa enemmän ruokaa, hiukan kylpeä ja Prinssin tippoja ikeniin iltasella.

Minua ilahduttaa suuresti myös se mitä kirjoitat itsestäsi, vaikka arvelen kyllä, että siinä piilee hiukan itsepetosta, jota Sinä et huomaa. Niinhän kirjeiden laita yleensä on; sillä kun asettuu kirjoittamaan niitä, mieliala muuttuu erilaiseksi kuin se muutoin on. Ja Sinä rakas lapsi voisit muuten sanoakin edes yhden ainoan sanan niistä monista ilahduttavista, jotka osaat kirjoittaa. Pyydän myös sinua miettimään sitä, ettet puhu lainkaan kyvyttömyydestäsi yhdellä hyvällä sanalla, suudelmalla tai ystävällisellä katseella hälventää vihastumistani edes silloin, kun minulla on mitä ilmeisimmät syyt olla tyytymätön, vaikka huomaat miten helppo minut on saada leppymään. Tämä ei ole vika, joka on vaikeasti parannettavissa, jos sydämestä vain löytyy siihen tahtoa. – Ja pääasiassa juuri tämä usein katkeroittaa mieleni, tekee minut niin liioitellun kärsimättömäksi ja epäoikeudenmukaiseksi.

Älä nyt masennu kovasti, vaikka kirjoitan näin ankarasti. Mitä hyödyttäisi jos olisin vaiti? Ei kai sinua ilahduttaisi se, etten sanallakaan mainitsisi siitä mitä Sinä kirjoitat. Sillä teeskentelyä et varmaankaan vaadi.

Voin vielä lisätä, että luin kirjeesi silmät kyynelissä ja suutelin niitä lämpimästi lukemisen jälkeen ja siunasin Sinua ja lähetin nöyrän huokauksen Jumalalle meidän molempien puolesta.

 

Päästä Calle ahkerasti luistelemaan ja metsälle – kunhan se tapahtuu hyvässä seurassa. Älä pidä muitakaan lapsia liiaksi sisällä.

Näkemiin rakas Vaimoni. Lapsille suukkoja lähettää Teitä palavasti rakastava

Snellman.

 

PS Jollet ole ehtinyt lähettää pyydettyjä papereita tämän päivän postissa, niin anna olla. Kirjoitathan sentään maanantaina pari riviä.

Älä tee joululahjoja itse. Mutta anna Hannan askarrella muutama nukke köyhille lapsille.

 

 

Vertailu