Johan Wilhelm G:son Snellmanilta

Tietoka dokumentista

Tietoa
24.1.1866
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Oulussa 24.1.1866

 

Parahin Veli! 

 

Viitaten viimeksi lähettämääni kuuliaiseen viestiin tämän kuun 10. päivältä valitan sitä, että minulla on jälleen sinulle ilmoitettavana odottamaton vararikko, nimittäin J. J. Boströmin tapaus, hän jätti 15. päivänä konkurssihakemuksensa, jonka mukaan varoja on 252 000 ja velkoja noin 218 000 Suomen markkaa, mutta koska hänellä on merkittävä summa tukholmalaiselle Bleckert Svederukselle asetettuja vekseleitä, jotka palannevat, pesän varat jäävät luultavasti paljonkin vähäisemmiksi, mikä riippuu pesälle kuuluvien tervasopimusten tuottamista varoista.

Koska Boström näyttää osanneen vetää monia tovereita mukaan vekseli- ja diskonttauskierteeseensä, on uhkaamassa vaara, että vielä monet joutuvat jättämään saman hakemuksen, ja Suomen Pankki kärsii tämän takia merkittäviä menetyksiä, jos pankille palautetut vekselit ja erääntyneet diskonttaukset perittäisiin asianomaisilta heti ulosottoteitse.

Olen kuullut, että monet asiasta kiinnostuneet ovat tämän torjumiseksi sekä suurempien tappioiden syntymisen estämiseksi jättäneet pankin täkäläiseen konttoriin tänään pankin johtokunnalle osoitetun kirjelmän, jossa anotaan, että erääntyneet diskonttaukset sekä lunastamattomat vekselit voitaisiin uusia maksamalla summasta 20 % kullakin kerralla, kunnes summat on kokonaan maksettu, kun he tänä aikana voisivat kuitenkin vähitellen saada haltuunsa sekä tervasopimuksista että Boströmin pesästä sen osakkaille kertyvät tuotot.

Tämä ehdotus näyttää vastaavan kohtuullisuuden vaatimuksia ja pankin omaa etua, joten täysin aiheellisesti toivotaan, että pankki hyväksyy tämän ehdotuksen vaikeuksia aiheuttamatta.

Mikäli tässä ilmenisi joitakin vaikeuksia, asia on mielestäni niin merkittävä, että tänne on heti lähetettävä joku luottamusta nauttiva henkilö järjestämään asia ennen kuin ehkä on liian myöhäistä.

Odottaen muutamia rivejä, jos siihen tulee tilaisuus, pyydän saada esittää meidän kaikkien sydämelliset terveisemme sinulle ja perheellesi ja olen edelleenkin aina altis serkkusi.

J. W. Snellman Gson

 

käännä

PS Boströmiä on täällä aina pidetty varakkaana miehenä, koska ei ole voitu aavistaakaan hänen vekselikierrettään. Sen tähden hän pystyi myös niin helposti vetämään toverinsa mukanaan turmioon. Tämän takia hänen vararikkonsa herättikin yleistä hämmästelyä.

Sama

 

 

Vertailu