Johan Wilhelm G:son Snellmanille

Tietoka dokumentista

Tietoa
7.6.1855
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Helsingissä 7.6.1855

 

Herra J. V. Snellman G:son

Oulu

 

Rakas Veli! 

 

Enpä olisi uskonut, että joutuisin kirjoittamaan Sinulle tämän pitkään tuonnemmaksi lykkäämäni kirjeen näin murheellisen asian takia.

Suruviesti ei toki tullut minulle täytenä yllätyksenä. Itsepintaiset säärihaavat olivat jo huolestuttava enne; koska vaiva oli kuitenkin lievä, voitiin toivoa, että vielä kuluisi vuosia ennen ratkaisevaa käännettä.

Kiitän Sinua ja oivaa Jeannetteasi kaikesta siitä ystävyydestä ja hoivasta, jota Te olette isälleni suoneet, koko siitä tyytyväisyydestä, jota hän sai tuntea viimeisinä päivinään Teidän luonanne. Suokoon Jumala taivaassa Teille ja Teidän perheellenne iloa ja rauhaa vastineeksi siitä! Rukoilen sitä liikutuksen vallassa ja kiitollisin sydämin.

Minusta tuntuu raskaalta se, etten kyennyt tarjoamaan isälleni turvapaikkaa vanhuuden päiviksi. Hän ei kuitenkaan viihtynyt täällä, ja hänen terveytensä kärsi tämän paikkakunnan ilmastosta, joka on turmiollinen kaikille siihen tottumattomille. Ja kun tänne vielä ilmaantui koleraa, minäkin vaadin häntä lähtemään täältä. Se tapahtui kesällä 1853. – Hän oli jo silloin suunnitellut matkustavansa Ouluun, jonne hän erityisesti kaipasi.

Oli lohdullista kuulla, että kuolema oli niin helppo, niin ettei hän joutunut nytkään sairasvuoteeseen, jossa hän ei ollut koskaan maannut. Hänen sielunsa oli jo kauan elänyt poissa tästä maailmasta, ja harvoin kuolema kohtaa ketään yhtä hyvin siihen valmistautunutta.

–––––

Kiitokseni ystävällisistä lohi- ja poronpaistilähetyksistäsi ovat nekin myöhässä. Perheeni on nyt maalla 6 peninkulman päässä täältä, ja meillä on vielä jäljellä 4 savustettua poronpaistia muistuttamassa meitä kesän aikana Teistä. Toivon itsekin voivani olla suuren osan kesästä maalla – ja matkustan nyt sinne alkuun neljäksi viikoksi.

Ilahduin kuullessani, että Georg on saanut sovituksi akordista pankin kanssa ja että hänellä on siis mahdollisuuksia saada liiketoimintansa jatkumaan. Kerro rakkaita terveisiä hänelle ja muille sukulaisille, ennen kaikkea ja lämpimimpiä herttaiselle vaimollesi, ja ole varma vilpittömän alttiista ystävyydestä ja kiitollisuudesta, jota tuntien olen edelleenkin

Veljellisesti

Joh. Vilh. Snellman

PS Liitän oheen kirjeen Gustava Snellmanille. Lähetä meille joskus tietoja siitä, mitä Sinulle ja perheellesi kuuluu.

 

 

Vertailu