Johan Wilhelm G:son Snellmanille

Tietoka dokumentista

Tietoa
16.3.1866
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

H:gissä 16.3.1866

 

Parahin Veli. 

 

Olen saanut molemmat kirjeesi ja vastaan muutamalla sanalla.

Lainoja annetaan avokätisesti. Monilla tahoilla asianomaiset kauppiaat eivät valitettavasi kuitenkaan tee yhtään mitään tilanteen helpottamiseksi.

Järjestä siis asiat niin, että suurehko paikkakuntalaisten joukko liittyy yhteen. Valitkaa johtokunta, vaatikaa vakuuksia ja lainojen osittaista maksamista ennen eräpäivää sitä mukaa kuin laivausten sujuminen tämän mahdollistaa. Muuten käy niin, että moni jää kokonaan ilman. Eihän hallitus voi annostella pikkuerinä satoihin käsiin rahoja, jotka se joutuu itse maksamaan pois täsmälleen määräpäivänä. Valtiovallalla ei ole omia varoja. Kokonaisille maakunnille ei toimiteta siemenviljaa ja leipää vuosikausien ajan ilman rahaa. Eivätkä lähteet ole ehtymättömiä.

Sinunkin ensimmäiset sanasi, Parahin Veli, olivat Dunckeriin kohdistuvaa marinaa, ei sanaakaan siitä ilosta, että rahaa yleensä on voitu saada.

Duncker on mielestäni surkea vätys. Hän on kuitenkin maan ainoa valantehnyt meklari. Hallitus ei voinut tarjota lainattavaksi rahoja, joita sillä ei vielä ollut hallussaan. Viipurista oli ilmoittauduttu vastuun ottajiksi. Paikkakunnan yhteisvastuulle lainaa ei kuitenkaan voitu ottaa. Halusin tietää, kuinka paljon suunnilleen voitiin tarvita – vakavaraisia lainanottajia varten. Aluksi oli epävarmaa, voitaisiinko rahaa saada ja paljonko siitä jouduttaisiin maksamaan. Pietarissa pyydettiin 12 %. Vasta paremman mahdollisuuden ilmaannuttua Duncker sai luvan ilmoittaa rahojen tulevan valtiolta.

Sinun valituksissasi tunnistan kuitenkin yleisen äänensävyn – esitetään kovaäänisiä vaatimuksia ja haukutaan. Hallitus on ehdottomasti velvollinen antamaan rahaa kauppamiehille ja leipää rahvaalle vaatimatta tästä minkäänlaista maksua – mutta toki antamaan anteeksi valtion tulosaatavat. Ellei se tuolla tavalla toimi – se on kirottu.

Olepa ystävällinen ja kerro, miten paljon tällaista ilmenee muissa maissa.

Mutta älköön tämä antako aihetta kaunaan. Muuttumattomassa ystävyydessä

veljellisesti

J. V. S:n

 

Vertailu