Johan Reinhold Munckille

Tietoka dokumentista

Tietoa
10.10.1855
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Helsingissä 10.10.1855

Jalosukuinen Herra Paroni! 

 

Jalosukuisen Herra Paronin kunnianarvoisesta kirjeestä tämän kuun 1. päivältä ja erityisesti sen sangen luottamuksellisesta ja ystävällisestä sisällöstä kiitän nöyrimmästi.

Herra kreivi Armfeltin täällä ollessa kävin velvollisuuteni vaatimalla vierailulla Herra Kreivin luona. Hänen mielestään nimitys hodegetiikka pitää kyseessä olevan professuurin yhteydessä vaihtaa nimitykseksi ”siveysoppi ja tieteiden järjestelmä”. Paluumatkallaan Pietariin Kreivi kertonee hyväntahtoisista lupauksistaan Herra Paronille, koska hän sanoi haluavansa neuvotella vielä Herra Paronin kanssa asiasta lähemmin.

Minun ei tarvitse lisätä, että kreivi Armfeltin kiinnostus professuurin perustamista kohtaan ja hänen minulle osoittamansa hyväntahtoisuus ilahduttivat minua suuresti ja että saan käsitykseni mukaan kiittää tästä suopeudesta eniten Jalosukuisen Herra Paronin hyväntahtoista puoltolausetta.

Suvaitkaa, Herra Paroni, olla vakuuttunut siitä, että minun persoonani on ja tunnustan sen olevan tässä yhteydessä vähäinen asia; mutta mahdollisimman laaja arvon palauttaminen tieteenalalle, jonka karkottaminen yliopistosta aiheutti hämmästelyä ja surua, virittää ansaitusti Herra Paroniin kohdistuvia kiitollisuuden ja kunnioituksen tunteita.

Minulla on kunnia lähettää pikimmiten ehdotus Hänen Keisarilliselle Korkeudelleen tehtäväksi esitykseksi.

Syvintä kunnioitustani vakuuttaen minulla on kunnia edelleenkin olla

Jalosukuisen Herra Paronin

nöyristä nöyrin palvelija

Joh. Vilh. Snellman

 

Vertailu