Johan August Grönbergille

Tietoka dokumentista

Tietoa
24.4.1857
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Helsingissä 24.4.1857

 

Herra John Grönberg 

Vaasa

 

Käytän mielelläni tilaisuutta muistuttaakseni Sinulle itsestäni ystävällisen tervehdyksen välityksellä, vakuuttaen, että olen vaihtelevissa vaiheissa aina kiitollisin mielin muistanut Sinun sanoissa ja teois­sa osoittamasi veljellisen mielenlaadun.

Aiheen tämän kirjeen kirjoittamiseen selittävät Sinulle ohessa seuraavat asiakirjat. Samanlaiset lähtevät herroille Ekströmille ja Wolffille. – Pyydän, että ottaisit yhteyttä heihin, jotta neuvot­telisitte keskenänne parhaasta tavasta saada merkintä vauhtiin. – Tänne on syntynyt eri yhteiskuntaluokkia edustava toimikunta, ja tarkoituksena olisi, että niin tapahtuisi kaikkialla, koska siten hanke saa useampia innokkaita edistäjiä. Tiedän, että se saa Sinusta hyvän tukijan. Puuhalle on annettu osakemerkinnän nimi, koska sitä käytettäessä ei tarvita viranomaisten lupaa ja on sitä paitsi Runebergin takia soveliain muoto. Tarkoituksena on kuitenkin tietysti järjestää hänelle kansallisissa puitteissa tapahtuvan keräyksen avulla huoleton vanhuus, jonka hän on rehellisesti ansainnut. Nii­den avokätisyys, joilla on varoja, suuri määrä merkitsijöitä niiden keskuudesta, jotka voivat avustaa vain pikkusummalla, sellaiset ovat hankkeen menestymisen ehdot.

Minulla on omalta osaltani kirjoitettavana kirjeitä pari tusinaa, ja esitän sen tähden asiani lyhyesti. Onneksi minun ei tarvitse osoittaa tätä uuteen kaupunkiin, joka on varmaankin ollut sinulle suuri harmin aihe. – Sano terveisiä veljellesi Adolfille. Myös rouvallesi, jos hän muistaa muuatta liehittelijää, sellaista kuin Sinun

ystäväsi ja veljesi

Joh. Vilh. Snellman

 

 

Vertailu