Herman Kellgreniltä

Tietoka dokumentista

Tietoa
31.5.1845
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

31.5.1845

 

Kunnioitettu Veli Snellman! 

 

Pikku veitikka Amor on kevein ruususiivin kantanut tänne etelään ilosanoman Kuopiosta ja sinulta, Veli Snellman. – Se veijari otti siteen silmiltään ja kehuskeli ja mahtaili, että hän oli lopultakin saanut voiton eräästä, joka oli kauan pyristellyt vastaan. ”Se, johon olen iskenyt silmäni, ei vältä nuoltani”, hän sanoi ja lensi taas pois, en tiedä minne.

Mutta leikki sikseen, me kaikki Veli Snellmanin alttiit ystävät täällä kaukana olemme iloinneet tästä uutisesta aivan kuin se olisi koskenut meitä itseämme ja uskallammepa sanoa, että jokainen meistä haluaisi pienen osan Veli Snellmanin onnesta. – Onneksi olkoon, sydämelliset onnittelut! Vain harvat uutiset olisivat ilahduttaneet meitä kaikkia yhtä paljon kuin tämä. – Iloitsemme Veljen ilosta ja iloitsemme myös omasta puolestamme. – Olemme kaikki huomanneet, miten suuresti Veli Snellman arvostaa perhe-elämän kotoista viihtyisyyttä, ja kiitämme pikku morsianta emmekä vain siitä syystä, että juuri hän lahjoittaa Veljelle tämän onnen, vaan vielä tähdellisemmästä, vielä tähdellisemmästä syystä. Nyt me kaikki toivomme, ettei Veli Snellman enää halua eikä voi toteuttaa uhkauksiaan lähteä koko maasta ja jättää samalla meidät; nyt Veli Snellman varmaankin muuttuu armeliaammaksi ja näkee kaikki olot valoisampina, lempeämmässä valaistuksessa; käyhän niin, että kun vain yksi kohta taivaasta kirkastuu, tämän kohdan valo valaisee kaiken muunkin, kun sydämessä valkenee, valo leviää kaikkialle muuallekin. Niin me täällä toivomme ja kiitämme häntä tästä! – Ja, Veli, nyt uskon vielä vahvemmin kuin pari vuotta sitten, että kaikki enteilee valoisampaa tulevaisuutta; katsokaamme siis iloisesti eteenpäin ja edetkäämme reippaasti päämäärää kohti! Toivottomuus lamauttaa, mutta en ole koskaan uskonut, että Veli Snellman on pohjimmiltaan toivoton, vaan on vain ottanut tarkastelun kohteeksi pimeyden, jotta kukaan ei juoksisi päätään seinään.

Pian ovat varmaankin edessä häät! – ja sitten viihtyisä kotielämä ja rauha pikkuhuolista! Se on tulossa! – Tulkoon runsas siunaus Veli Snellmanin osaksi, kuten me kaikki sydämemme pohjasta toivomme ja tässä joukossa vähintäänkin yhtä hyvin kuin kuka tahansa toisista

Veli Snellmanin altis ystävä

H. Kellgren.

 

 

Vertailu