Herman Kellgrenille

Tietoka dokumentista

Tietoa
19.2.1849
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Kuopio 19.2.1849

 

Veli Kellgren! 

 

Olen iloinen siitä, ettet ole pahastunut ammatinvalintaasi kohdistuneista vastaväitteistäni. Kun asia on nyt ratkaistu, siihen ei ole mitään sanomista. Tunnet vakaan käsitykseni. Se perustuu kiistattomaan tosiasiaan: että maamme tarvitsee enemmän uhrautuvia, isänmaallisia kirjoittajia kuin isänmaallisia, voittoa tavoittelevia kustantajia; kustantaja ei nimittäin voi toimia kustantajana, ellei hän saa voittoa, mutta kirjoittaja voi tehdä työtä maineen vuoksi. Voihan ihminen olla sitä mieltä, ettei halua elää elämäänsä ainaisessa rahapulassa, mutta se on vain mielipide, ei syy. Meidän on toki uskottava, että koko kansa on hyviä isänmaanystäviä, kunhan tämä vastaa omia etuja; muutamien on kuitenkin oltava isänmaanystäviä myös omien etujensa uhraamisen hinnalla.

Älä tulkitse tätä niin, etten uskoisi Sinun pystyvän valitsemassasi ammatissa hyödyttämään isänmaata, vaikka pidän Sinua liian hyvänä siihen (nimittäin ammattiin) ja muita, joilla on vähemmän valmistavaa koulutusta ja lahjakkuutta, kyllin kelvollisina sitä harjoittamaan. Jos Sinä ja eräät muut, jotka olisivat voineet vaikuttaa asiaan, olisitte hankkineet Axel Aspelundille kustantamon ja luottoa, hän olisi luultavasti parin vuoden kuluttua täyttänyt paikkansa hyvin. Öhman osoitti sen, ja satoja muita esimerkkejä löytyy. Sellainen mies ansaitsee kyllä kunniansa, mutta ei mainetta. Minun käsittääkseni ero voidaan ilmaista näin.

Sinun on parasta heti luopua ajattelemasta kirjailijaksi kehittymistä tulevina vuosina, jotta se ei herättäisi Sinussa kalvavaa levottomuutta, joka estää Sinua olemasta ehjästi se, joka haluat olla, hyvä kirjakauppias ym. Älä luota siihen, että yhtiökumppanisi pitää pitkään huolta käytännön toimista ja jättää määräysvallan Sinulle. Hän haluaa kyllä määrätä asioista itse; ja opit nopeasti, että oma työsi tuottaa luotettavimman tuloksen. Yhteisiä liikeasioita hoidettaessa ei keskinäinen luottamus ole yhtä vahva kuin niitä suunniteltaessa.

Jättäkäämme tämä, kun siitä ei enää ole mitään hyötyä. Toivon Sinulle sydämestäni menestystä oman itsesi ja asian takia. Pidä mielessäsi, että olet valinnallasi ottanut maksaaksesi velan, jonka olet minun ja monien muiden mielestä nimiisi hankkinut. Niin vaateliaasti maailma nimittäin suhtautuu ja sen on suhtauduttava niihin, jotka ovat kerran asettuneet sen katseiden arvioitavaksi.

Helsinkiläiset ystäväni ovat näinä minun kannaltani epävarmuuden täyttäminä aikoina olleet kerta kaikkiaan suunnattoman vaiteliaita. Kuulen eri suuntiin viittaavia huhuja antamatta niiden *** vaikuttaa. Elämäni on joka tapauksessa hankalasti solmussa. Terveys on sopimattomasti reistaillut; ja takaussitoumukset vaikuttavat edelleenkin tuhoisasti raha-asioihin. Kaikki nämä ikävät iskut osuvat kuitenkin kestävyydeltään lujaan kohteeseen.

Kerro kunnioittavat ja sydämelliset terveiseni Tengströmin perheelle. Sinun täällä olevat omaisesi ovat terveitä ja voivat hyvin. Olen kuten tähänkin asti sangen altis ystäväsi

veljellisesti

Joh. Vilh. Snellman

 

 

Vertailu

Alkuperäinen