Georg von Alfthanilta

Tietoka dokumentista

Tietoa
7.6.1868
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Oulussa 7.6.1868

 

Jalosukuinen Herra Senaattori ja Ritari. 

 

Herra Senaattori oli oikeassa viimeksi saapuneessa sangen tervetulleessa toukokuun 15. päivän kirjeessä, josta kiitän nöyrimmästi: en todellakaan pääse lähtemään läänistä, en ainakaan nyt. Saamani käsky hoitaa ehdottomasti henkilökohtaisesti ruotusotaväen lopullinen kotiuttaminen kesäkuun aikana, kenraalikuvernöörin Pietarin-matka ja toki yhäkin pulmallinen, vaikka hieman parantunut maaseudun tilanne – ovat syitä, joiden takia minun on välttämättä pysyttävä täällä kesäkuun puoliväliin sakka – ja senkin jälkeen on edessä vaikeuksia, sillä silloin on katseltava, mistä saadaan rukiinsiementä, pidettävä ruoturasituksen tasaamis-, isojako-, kalastusoikeus- ym. kokouksia Kemin kihlakunnassa. Der Mensch denkt, Gott lenkt [ihminen päättää, Jumala säätää].

Sen sijaan lähden nyt huomenna Raaheen ja Kalajoelle vapauttaakseni palveluksesta Oulun ruotuväkipataljoonan viimeisen komppanian – sivumennen sanottuna surullinen velvollisuus vanhalle sotilaalle ja miehelle, joka tosin olematta ruotujakolaitoksen ihailija on kuitenkin ollut sitä mieltä, että Suomi voi ja sen täytyisi pitää yllä edes jonkin verran omaa sotaväkeä – ja sitten Haapajärven kihlakunnan kautta Kajaaniin – Sotkamoon asti ja palaan kotiin vasta juhannukseksi.

Tarkoituksena on perehtyä tällä matkalla tarkemmin tilanteisiin pahiten hädänalaisilla seuduilla, järjestää avustustoimia, joita varten keisarillinen senaatti on lisäeränä antanut käyttööni 2 000 säkkiä jauhoja lainattavaksi, työmaita varten ja avustukseksi, tarkastaa käynnissä olevia yleisiä töitä sekä kuulostella, ovatko ruispeltojen kylvöt tehtävissä uutisviljalla.

Lavantautiepidemia on hieman laantumassa, sen sijaan punatauti on leviämässä, ja onhan sekin hyvin vaarallinen. Tähän mennessä saatujen tietojen mukaan yleisissä töissä olevien työläisten vointi on varsin tyydyttävä. Työpäälliköt ovat saaneet käskyn pitää valmiiksi leivottua leipää, särvintä, keittoja ym. tarjolla työläisille, samalla kun työpalkkaa on hieman korotettu ja ennakoiviin toimiin on ryhdyttävä sen varalta, että tauteja alkaisi levitä työväen keskuuteen.

Köyhäintalot ovat olleet – onnettomuuden pesiä siellä, missä tietämättömyys, raakaluonteisuus ja tunnollisuuden puute ovat olleet niissä vallalla – siunaukseksi siellä, missä vastakkaiset hyveet ovat olleet vallitsevina. Pyydän saada kiinnittää huomiota yhteen ainoaan tosiasiaan. Terveydentila kaupungeissamme on ollut sangen ilahduttava; sellaisista hirveyksistä, jotka alkoivat Kuopiosta ja Vaasasta ja päättyivät Viipuriin ja Helsinkiin ja joista on saatu lukea sanomalehdistä – ei meillä ole ollut aavistustakaan. Maaseutupaikkakunnillakin taudit puhkesivat 4–6 viikkoa myöhemmin kuin etelämpänä. Pohjois- ja itäosissa on koko ajan oltu jokseenkin terveitä. –

Käsitöistä ja niiden kehittymisestä olen lähettänyt viime postissa perusteellisen kertomuksen, jossa mainitaan asian hyväksi tehtyihin suuriin ponnistuksiin suhteutettuina tähän mennessä vähäiset tulokset; meidän on kuitenkin toivottava, että saamme nähdä parempia saavutuksia tulevaisuudessa.

Ohra saapui Raaheen 31. toukokuuta ja tänne samalla laivalla tämän kuun 3. päivänä – siis sangen hyvissä ajoin. Tavara näyttää hyvältä eikä näytä minusta kovin pahasti puhdistamattomalta. Olen jo aiemmin ilmoittanut Herra Senaattorille siitä, miten rahvas on ottanut tämän avun vastaan, ja sittemmin on saapunut monia samantapaisia kiitoksia kuin Kalajoelta tuli. Noin 1 200 tynnyriä jäänee kuitenkin makasiineihin, mutta toki niitä tarvitaan tuonnempana. Kaurakin on saapunut, ja suurin osa nauriinsiemenistä on jaettu. Rukiin oraista hyviä tietoja, eikä hyvää tekevää sadettakaan ole puuttunut. Ihmisten mieliä virkistää uusi rohkeus ja toivo.

Jättäytyen Herra Senaattorin ystävällisen muistamisen varaan minulla on kunnia allekirjoittaa olevani erinomaisinta kunnioitustani ja alttiuttani vakuuttaen

Jalosukuisen Herra Senaattorin

nöyrin palvelija

G. v. Alfthan

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: