Georg von Alfthanilta

Tietoka dokumentista

Editoitu teksti

Suomi

Oulussa 17.8.1867

 

Jalosukuinen Herra Senaattori. 

 

Herra Senaattorin kunnianarvoisa kirjelmä tämän kuun 12. päivältä saapui käsiini, kun tämänpäiväinen ilmoitus senaatille rukiinsiemenen tarpeesta oli jo valmis. Edellisten kirjeiden perusteella en voinut aavistaakaan, että käytettävissä oli vielä 2 000 tynnyriä niinkin lähellä kuin Vaasassa; niitä olisi kyllä tarvittu täällä, etenkin useita latvavesien seutuja varten. Varmaankin kaksi viikkoa sitten sähkötin, että tarvitsisimme niin paljon siemenviljaa kuin pikaisesti olisi saatavissa. Olen jo aiemmin maininnut, etten tässä läänissä voi odottaa viime hetkeen tilatakseni tarvittavan viljan; minun on varauduttava ajoissa ja arvioitava mahdollinen tuleva tarve; keisarillisen senaatin on puolestaan luotettava minuun elättelemättä sellaista pelkoa, että tuhlailen tarpeettomasti varoja, jotka on käytettäväkseni annettu. Muulla tavalla täkäläisiä tarvitsijoita ei pystytä auttamaan tehokkaasti eikä ajoissa.

Herra Senaattorin Bieseä koskeva maininta antaa minulle aiheen otaksua, ettei tämän kuun 3. päivänä lähettämäni kirje ole ehkä saapunut perille. Minähän ehdotin tehtävän antamista hänelle vain hätätilassa.

Saatuani valtiovaraintoimituskunnan kirjeen heinäkuun 31. päivältä ja mukana olleet 1 000 markkaa, olen jo pestannut muutamia kyvykkäitä neuvojia opettamaan rahvaalle syötävien sienten tuntemusta: kapteeni Gestrinin, apteekkari Fabritiuksen (Raahesta), ylioppilas K. Castrénin, turkkuri Johanssonin – jotka lähtevät matkoilleen ensi viikolla. Oulussa apteekkari Palmqvist järjestää valmistelevia kokeiluja erilaisten hätäleipien tuottamisesta, ja parin päivän päästä pidetään tästä asiasta kuulutuksella kokoon kutsuttu yleinen kokous Kun lääninsihteeri Hildén kävi parin päivän matkalla Raahessa, kehotin häntä ehdottamaan samaa menettelyä sielläkin, ja ehdotus näyttää herättäneen kiinnostusta. Samoista asioista sovin Kajaanin pormestarin kanssa, joka oli sattumalta täällä käymässä. Oulun ja Raahen kauppaseurat ovat jo pitäneet kokouksia aiheesta, jota Herra Senaattorin elokuun 1. päivän kirje koskee.

Erään suurehkon kauppahuoneemme päämies, kauppias M. E. Ringvall lienee ilmoittanut olevansa halukas ottamaan kustantaakseen kankaiden valmistuksen – en kuitenkaan vielä tunne lähempiä ehtoja. Odotan suotuisaa vastausta Raahestakin, jonne on tilattu ja lähetetty tänne saamamme sukkulakotelon mallikappale. Kajaanin osalta olen ottanut yhteyden raatimies Berghiin, joka on tarmokas ja yritteliäs mies.

Jos Herra Senaattori itse haluaisi käyttää aikaansa tullakseen tänne pohjoiseen, tämä olisi epäilemättä eduksi asian menestymiselle. Lääninkokous avataan aamulla 10. syyskuuta, ja meitä ilahduttaisi suuresti Herra Senaattorin näkeminen keskuudessamme.

Pienteollisuudella on aluksi melkoisesti tekemistä omien tarpeiden tyydyttämisessä. Resuiset puoliksi paleltuneet kerjäläisemme voisivat esimerkiksi käyttää aikaansa hankkiakseen itselleen vaatteita ja kunnon paidan ruumiinsa verhoksi; useissa seurakunnissa rahvaalle opetetaan tarpeellisten työvälineiden ja astioiden yms. valmistusta. Valitettavasti en saanut nyt heti käytettäväkseni lainkaan varoja; olin jo ryhtynyt neuvotteluihin siikajokelaisten korinpunonnan neuvojien kanssa, mutta raaka-aine, juuret, on kiskottava maasta jo syyskuussa – nyt tämä hyvä asia, jota Talousseurakin on edistänyt tilaamalla ulkomailta hyviä malleja (syksyn näyttelyyn), ei ehkä lähde liikkeelle. Olin myös tilannut Englannista ovien ja ikkunankehysten puuosien piirustuksia.

Tunnustaen ottaneeni vastaan 300 markkaa kuluvan elokuun 1. päivän kirjeessä ja toivoen, että minulla olisi pian ilo toivottaa Herra Senaattori tervetulleeksi Suomen kaukaiseen pohjolaan, minulla on kunnia allekirjoittaa olevani erinomaisinta kunnioitustani ja alttiuttani vakuuttaen

Jalosukuisen Herra Senaattorin nöyrin palvelija

G. v. Alfthan

 

PS Parin päivän ajan lämmintä on ollut 20 varjossa ja yötkin lämpimiä, kunpa näin jatkuisi.

 

 

Vertailu