Georg von Alfthanilta

Tietoka dokumentista

Tietoa
24.3.1866
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Oulussa 24.3.oul

 

Suuriarvoinen Herra Senaattori ja Ritari. 

 

Sain Herra Senaattorin kunnianarvoisan kirjelmän tämän kuun 19. päivältä ollessani juuri astumassa rekeen lähteäkseni pikku retkelle Muhokselle. Saanen kiireessä vastata kirjeeseen muutamalla sanalla.

Kunnille osoitetut 40 000 markkaa olisivat ehkä saattaneet estää monenmoista surkeutta, jos ne olisivat saapuneet aikaisemmin eli silloin kun pyysin 60 000 markkaa, mutta sain vain puolet; eivät rahat silti nytkään hyödyttömiä ole.

Jotta nämä varat samoin kuin tänne saapuvat yksityiset avustukset käytettäisiin mahdollisimman hyödyllisesti, olen lähettänyt hädänalaisille kunnille kehotuksen, jota otan vapauden liittää oheen yhden kappaleen. Ja painottaakseni asiaa vielä voimakkaammin aion tänä marianpäivänä ja huomenna sunnuntaina yrittää itse paikalla Muhoksella, Tyrnävällä ja Temmeksellä saada syntymään tuollaisia avustustoimikuntia; lääninsihteeri Hildén matkustaa samaan aikaan samoissa asioissa Rantsilaan, Pulkkilaan ja Piippolaan – lisäksi on lähetetty erikseen kirjelmät asiasta eräille muille paikkakunnille ja Talousseura on jo myöntänyt pienen avustuksen ohjaajien palkkaamiseen.

Kevään kylvösiemenestä on pulaa; vaikka olen voinut antaa lainaksi kaikkiaan lähes 5 000 tynnyriä ohraa, pelkään silti, että melkoinen määrä peltoja jää kylvämättä, koska ihmiset ovat rukiin puutteessa syöneet myös itämiskykyisen ohran. Eräät seurakunnat haluaisivat varmaankin vielä saada lainaa leipäviljan hankkimiseen: Kuusamo, Kestilä, Oulainen ym., mutta ne ovat ennestään niin hirmuisesti velkaantuneita, etten uskalla enkä edes halua pyytää niille tuollaisia lainoja, jotta ne joskus oppisivat huolehtimaan asioistaan.

Kolarissa on onneksi erinomaisena sielunhoitajana kappalainen Bergh; olen yksityiskirjeessä selittänyt hänelle niiden 50 jauhosäkin taustayhteydet, joista täten kohteliaimmin kiitän. Bergh on uhrannut yksityisen varallisuutensa pelastaakseen seurakuntansa: ylevän ihmisrakkauden osoitus, jonka aion saattaa kenraalikuvernöörin tietoon, kun saan kesällä tilaisuuden ottaa asiasta tarkemmin selvää.

Herra Senaattori ei mainitse sanallakaan helmikuun 28. päivän kirjeestäni, joka koski hallituksen 5 vuotta sitten Oulun kaupungille myöntämää 42 000 markan lainaa Suomen Pankin kuoletuslainarahastosta sillan rakentamista varten. Onko minun tämän perusteella päädyttävä siihen ikävään johtopäätökseen, että Herra Senaattori on pahastunut kysymyksestäni, voiko kaupunki odottaa todellakin saavansa kyseessä olevan lainan ensi elokuussa? Vai onko kirjeeni ehkä joutunut hukkaan? Kaikki on kuitenkin avoinna, kunnes vastaus tähän kysymykseen saapuu, ja olisi toki aivan erinomaista päästä aloittamaan kivien vedättäminen juuri nyt, kun kaupunkiin virtaa runsaasti työn tarvitsijoita. Älkää viekö minulta kaikkea toivoa tämän asian järjestymisestä.

Paljon kiitoksia mielenkiintoisista uutisista. Niistä yksi on minulle henkilökohtaisesti hyvin merkityksellinen, ja tämä uutinen on vanhan ystäväni Åkerblomin nimitys Viipuriin. Uskon, että on tehty hyvä valinta ja oikea mies tulee oikeaan paikkaan.

Erinomaisinta kunnioitustani ja vilpittömintä alttiuttani vakuuttaen minulla on kunnia allekirjoittaa olevani

Suuriarvoisen Herra Senaattorin ja Ritarin

nöyrin palvelija

G. Alfthan

 

Veronkanto sujuu enimmäkseen varsin nihkeästi joitakin suotuisampia poikkeuksia lukuun ottamatta. Kokoon on jo saatu 25 000 pieninä hopearahoina. Kaikista avustuskuluista huolimatta lääninrahasto ei tarvinne lisävaroja. – Anteeksi kirjeestä näkyvät kiireen merkit.

 

 

 

Vertailu