Fredrika Runebergiltä

Tietoka dokumentista

Tietoa
4.11.1856
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Porvoo 4.11.1856

 

Hyvä Snellman! 

 

Pohdiskeltuani puolin ja toisin lähetän nyt vähän pikku kappaleitani Litteraturbladetin lukuun, mikäli Snellman vielä on aikeissa suoda niille siinä sijaa. Kaksi niistä on jo viime keväästä Snellmanin hallussa, pari kolme on vielä täällä kotona, lähetän ne heti kun Rbg [J. L. Runeberg] on käynyt ne läpi. Kovin vähäiseksi siis jäi koko ”kovasti suunniteltu” uroteko, aikomani kaksi kolmesataa sivua, kun jätin pois kaiken ennen painetun, värssyt, kaiken mikä sivusi ”tavallista romaaniproosaa” jne., nyt niistä kertyy suunnilleen 15 tai 20 Litteraturbladetin niukkaa sivua.

Jos saan esittää yhden toivomuksen, se olisi että Salik Sardar Khanin puolisoa ei jaettaisi osiin, vaan ilmestyisi kokonaisena yhdessä numerossa. Muutkin olisivat enemmän edukseen jos niitä ei hajotettaisi liian moneen numeroon. Kenties tämä on minulta pelkkää harhaa, joka johtuu siitä että Rbg ei aiemmin halunnut että avustaisin kalentereita yms., siitä syystä että minun ei pitänyt hajottaa niitä vaan odotella kunnes aineistoa olisi kylliksi vihkosta varten, jolloin ne olisivat enemmän edukseen. Mukana on kaksi uutta pikkupalaa, kesällä kirjoitettua, yksi on vielä täällä kotona, minusta sen on paras niistä. Lähetän tässä ainoan kappaleeni jossa on Rbg:n korjauksia, ja toivon saavani ne soveliaana aikana takaisin. No jaa, jos ne painetaan niin eihän sillä ole väliä.

On myöhä, olen uninen ja päätäni huimaa. Pitäisi varmaan käydä jutut vielä kerran läpi ja tarkistaa, olenko tehnyt puhtaaksikirjoittaessani virheitä, mahdanko ehtiä ennen kuin meidän pojat matkustavat, mikä tapahtuu huomenna.

Sydämellisiä terveisiä Jeanettelle ja lapsille. Rbg:ltä en voi panna suoraan terveisiä koska hän on tänään muualla, mutta tiedän kyllä että hän toivoo sitä. Kunpa nyt ei jouduttaisi katumaan että pienet juttuparkani tunkevat kirjalliseen lehteen, niin että lehti kärsii niiden epätäydellisyyksistä, ja sen ylen oppineet lukijat paiskaavat koko jutun käsistään, jotta heidän ei tarvitsisi katsella, mitä he eivät viitsi lukea.

Ystäväsi

Fredrika Runeberg.

 

 

Vertailu