Fredrik Kristian Nybomilta

Tietoka dokumentista

Tietoa
12.10.1867
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Lontoossa 12.10.1867

 

Herra Senaattori Joh. Wilh. Snellman.

Helsinki. 

 

Minulla oli viimeksi eilen kunnia kirjoittaa Herra Senaattorille. Lähetän tänään eri kuoressa näytteitä säkkikankaasta, jota täällä käytetään hiilisäkkien valmistukseen. Säkkien leveys on 27 englannintuumaa ja pituus 54 tuumaa (2 cut bags) ja ne tervataan ennen käyttöä. Tällainen valmiiksi kudottu, mutta tervaamaton säkki maksaa täällä 2 S / 6 p–2 S / 9 p ja tervattuna se maksaa noin 4 pennyä enemmän. Jokaisesta kymmenestä säkistä kolmessa pitää olla reikiä säkin suussa (täällä niistä käytetään nimeä ”eyelet holes”). Tuollaiseen säkkiin kuluu kangasta 3 jaardia 4 tuumaa. Lähetän Helsinkiin Tukholman kautta näytteeksi valmiiksi tervatun säkin, jossa on ”eyelet holes”.

Lähetytin Kööpenhaminasta Helsinkiin Tukholman kautta 2 kappaletta säkkejä [säkkimalleja], joiden kangas on kudottu koneella Dundeessa. Kööpenhaminassa näiden hinnat ovat

nro 1 jauhosäkki 48 Tanskan killinkiä

nro 2 kahvisäkin suojussäkki 32 Tanskan killinkiä

nro 3 kahvisäkin suojussäkki 30 Tanskan killinkiä.

Olen ryhtynyt neuvottelemaan Hullin ja Pietarin väliä ajavien höyrylaivojen omistajien kanssa taivuttaakseni nämä herrat siihen, että laivat poikkeaisivat Helsingissä meno- ja paluumatkallaan. Kun nämä laivat poikkeavat myös Kööpenhaminassa, saisimme näin säännölliset yhteydet kahteen maahan, Tanskaan ja Englantiin. Tällaista liikenneyhteyttä pidän maallemme äärimmäisen tärkeänä. Se mahdollistaisi suhteellisen vähäarvoistenkin tavaraerien ja karjan viennin ja alentaisi englantilaisten tavaroiden tuonnin kustannuksia.

Aitoa kunnioitusta vakuuttaen

F. K. Nybom

Vertailu