Fredrik Kristian Nybomilta

Tietoka dokumentista

Tietoa
16.11.1867
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Lontoossa 16.11.1867

 

Herra Senaattori Joh. Wilh. Snellman.

Helsinki. 

 

Viimeksi minulla oli kunnia kirjoittaa Herra Senaattorille tk. 7. päivänä ja eilen sain tk. 15. päivänä päivätyn sähkeen.

[englanniksi] ”Palattuani eilen Pietarista sain kirjeenne ja sähkeenne. Pahoittelen, ettette voi ottaa vastaan tarjottua toimeksiantoa. Yrittäkää hankkia toinen kirjeenvaihtaja Lontoosta. Olkaa ystävällinen ja matkustakaa Hampurin kautta. Ilmoittakaa minulle osoitteenne.”

Vastaukseksi tähän sähkötin tänään: [englanniksi] Toivon saavani hankituksi hyvän kirjeenvaihtajan Lontoosta – Osoite Hampuri Johannes Schuback und Söhne – Lähden Lontoosta 20 marraskuuta.

Voin suositella Herra Senaattorille hyväksi kirjeenvaihtajaksi herra R. Alrutzia ja yritän saada asian selvitetyksi hänen kanssa, heti kun hän tänä iltana palaa Sheffieldistä. Ystävälläni on paljon enemmän liike-elämän kokemusta kuin minulla. Hän on saanut koulutuksensa Ruotsin arvostetuimpiin kuuluvassa kauppahuoneessa ja sittemmin Lontoon-konttorissa. Nykyisin hän on asettunut tänne liikemieheksi ja toimii entisen tukholmalaisen päämiehensä herra N. M. Höglundin agenttina. Hän on myös rehdein tuntemani liikemies ja olen ollut läheisissä suhteissa häneen vuodesta 1861. Voin täysin luottavaisesti siis ehdottaa, että Herra Senaattori käyttää ystäväni palveluksia vakuuttuneena siitä, että hän täyttää kaikki tehtävät Englannissa monin verroin paremmin kuin minä. Avoimella luonteenlaadullaan ja kyvykkyydellään hra Alrutz on saanut hyvin luottamukselliset suhteet herroihin Hambro ja Son – täkäläisessä liikemaailmassa hyvin arvostettuun pankkiiriliikkeeseen – niin että nämä herrat kohtelevat häntä henkilökohtaisena ystävänään. Tällä tavalla kustannuksetkin jäävät vähäisemmiksi kuin siinä tapauksessa, että täällä pidetään yllä henkilöä vain omia tarkoituksia varten ja rohkenen toivoa, että Herra Senaattori saa siten pienemmillä kustannuksilla parempia tuloksia kuin minun jäädessäni tänne. Uskon pystyväni taivuttamaan herra Alrutzin ottamaan tehtävän vastaan.

Pitprops [kaivospölkyt]. Göteborgista ja Norjasta laivataan Englantiin mänty- ja kuusipuisia niin sanottuja pitpropeja eli kaivosten tukipölkkyjä. Nämä pölkyt ovat pyöreitä ja niiden läpimitta ohuemmasta päästä on 3, 4 ja 5 tuumaa. Ne ovat tavallisesti 4, 5 ja 6 jalan pituisia ja nykyisin niistä maksetaan Hullissa 4 shillingistä 6 pennystä 5 shillinkiin 6 pennyyn 72 jalan yhteispituudelta. West Hartlepoolissa hinta on sama tusinasta pölkkyjä, joiden yhteispituus on 72 jalkaa.

Lähden keskiviikkona paluumatkalle Hampurin kautta ja olen edelleenkin

aitoa kunnioitusta vakuuttaen

F. K. Nybom

 

 

Vertailu