Fredrik Kristian Nybomilta

Tietoka dokumentista

Tietoa
8.10.1867
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Lontoossa 8.10.1867

 

Herra Senaattori Joh. Wilh. Snellman

Helsinki 

 

Tämän kuun 1. päivänä minulla oli kunnia kirjoittaa Herra Senaattorille.

Ruotsista viedään Englantiin mäntypuisia astialautoja sekä tynnyrien että laatikkojen valmistusta varten. Gotlannissa toimiva englantilainen yritys kuuluu viime vuonna laivanneen astialautoja 19 laivanlastia. Suurin osa tästä tavarasta kuljetetaan Newcastleen, mutta jonkin verran myös Lontooseen ja Skotlantiin. Tärkeimpiä asiakkaita ovat sementtikauppiaat. Gotlannin astialautoja valmistetaan sirkkelisahoja käyttävissä sahalaitoksissa tilausten perusteella, joita ottaa vastaan täällä toimiva asiamies.

Tynnyrilautojen mitat vaihtelevat, niiden paksuus on 3/8–5/8 tuumaa ja pituus 27–42 tuumaa. Leveys on aina keskimäärin 4 tuumaa. Hinta määritellään 1 200 kappaleen millen mukaan ja on vaihdellut 28 shillingistä 40 shillinkiin milleltä tänne Englantiin toimitettuna.

Laatikkolautojen leveys on 6–7 tuumaa ja paksuus 5/16–7/16 tuumaa. Pituus on tavallisesti 7 jalkaa tai enemmän. Näiden lautojen hinta lasketaan tuhannen neliöjalan (superficial foot) perusteella ja on vaihdellut 30 ja 50 shillingin välillä tuhannelta neliöjalalta tänne Englantiin toimitettuna.

Kummankin tavaran rahtimaksut lasketaan Pietarin standarttien [vanha puutavaramitta, n. 4,6 m³ sahatavaraa] perusteella ja rahtimaksua Gotlannista Newcastleen on viimeksi maksettu noin 40 shillinkiä standartilta.

Vakaan käsitykseni mukaan tämä kaupankäynti ei voi olla kovin kannattavaa, vaikka yksi mainitun yrityksen henkilöistä toimii meren tällä puolella.

Malmössä on yritetty tulitikkuaihioiden valmistamista Englantia varten ja jonkin verran tätä tavaraa on tullutkin tänne Lontooseen ja löytänyt markkinoita, mutta tämän tavaran lähettäjät ovat viime aikoina joutuneet taloudellisiin vaikeuksiin. Tikkujen on oltava nelisivuisia ja paksuudeltaan sellaisia, että niitä mahtuu kymmenen (10) vierekkäin yhdelle Englannin tuumalle, sekä pituudeltaan 4 7/8 tuumaa. Ne tuodaan myyntiin kahden tuhannen (2 000) kappaleen nyöritettyinä nippuina ja nipuittain pakattuina laatikkoihin, joihin mahtuu 500 000–1 000 000 tikkua. Näiden hyvästä puusta valmistettujen laatikoiden on oltava lujaa ja hyvää tekoa. Nippuja koossa pitäviä nyörejä ei saa sitoa kiinteillä solmuilla, vaan juoksusolmuilla, joita voidaan tarpeen mukaan kiristää ja löysentää. Näistä tulitikkuaihioista täällä saatu hinta on ollut 3 puntaa miljoonalta tikulta laivassa Thamesille toimitettuna, pakkauslaatikot mukaan laskettuna; hinta maksetaan käteisellä 14 päivän kuluessa tavaran luovutuksesta täällä.

Täällä myydään Ruotsissa täysin valmiiksi tehtyjä tulitikkuja rasioissa, joihin on merkitty englantilaisen yrityksen nimi aivan kuin ne olisi tehty täällä, ts. patentin omistava englantilainen yritys teettää niitä Ruotsissa. Haluan mainita tästä Herra Senaattorille, mutta minulla ei ole oikeutta saattaa tietoa julkisuuteen.

Tynnyrinvanteet ovat täällä melko tärkeä kauppatavara, ja varsin paljon niitä viedään Intiaan. Pähkinäpuisia vanteita pidetään parhaina, mutta myös koivu- ja pajuvanteita käytetään. Vanteiden pituus vaihtelee 2 ½ jalasta 14 jalkaan. Ne kootaan suorina nipuiksi (siten ne vienevät vähiten tilaa), jotka sidotaan vitsaksilla.

11–12–12 ja 14 jalan mittaisia myydään 60 kappaleen nipuissa.

9 ½ jalan mittaisia ” 90 ” ”

7 ½ ja 8 ½ jalan mittaisia ” 120 ” ”

6 ½ jalan mittaisia ” 180 ” ”

4–4 ½ jalan mittaisia ” 120 ” ”

2 ½–3 ja 3 ½ jalan mittaisia ” 360 ” ”

Juuri nyt käyvät parhaiten kaupaksi 4 ½–5 ½ jalan mittaiset. Nämä tiedot tynnyrinvanteista sain tänään yrityksestä, joka käy sangen mittavaa kauppaa näillä tuotteilla, mutta sieltä ei haluttu antaa minulle tietoa yrityksen maksamista hinnoista. Yritän saada hinnat selville maaseudulta, missä vanteet valmistetaan.

Mänty- ja kuusipuiset humalasalotkin ovat tuote, jota voidaan myydä tänne. Niitä on kaupan 10–2–14–16–18 ja 20 jalan mittaisina ja niitä myydään sadan kappaleen erissä. 12 jalan mittaisista maksetaan 14–16 shillinkiä, 14 jalan mittaisista 18–20 shillinkiä ja 16–18 jalan mittaisista 24 shillinkiä.

En usko pystyväni tekemään mitään ratapölkkyjen osalta, mutta aion vielä yrittää.

Aitoa kunnioitustani vakuuttaen

F. K. Nybom

 

 

Vertailu