Fredrik Ferdinand Sivéniltä

Editoitu teksti

Suomi

Pulkkilassa 10.11.1867

 

Jalosukuinen Herra Senaattori! 

 

Tultuani muistiossa annetun ohjeen mukaisesti Qvistin mukana Alavudelle, jonne Vaasan kuvernööri oli sijoittanut toisen opetusasemansa ja viivyttyäni siellä kaksi päivää lähdin sieltä 18. lokakuuta illalla kohti Kokkolaa, jonne saavuin 20. päivänä aamupäivällä ja ilmoittauduin heti Pietarsaaren kihlakunnan kruununvoudille herra J. Holmille, joka ilmoitti valinneensa Kokkolan pitäjässä sijaitsevan Linnusperän kylän opetusasemaksi. Sinne saapui 16 rahvaaseen kuuluvaa henkilöä Kokkolan ja Kälviän pitäjistä sekä Alavetelin kappeliseurakunnasta.

Kruununvouti Holm toivoi kuitenkin opetusta annettavan myös metsäisille opetusasemalta etäämpänä sijaitseville ja hallan ankarasti koettelemille Ullavan, Teerijärven. Kaustisen, Vetelin, Toholammin, Kannuksen ja Lestijärven kappeliseurakunnille, jotka kaikki ovat hyvin soveliaita tämän teollisuuden harjoittamiseen, koska siellä on jo tervanpolttoa varten kolottuja puita, joista tervaa voidaan helposti saada. Tämän takia kävin ensin Ullavassa, sitten reitille sopivassa Pietarsaaressa, mutta kauppias Thodén, joka Vaasan kuvernöörin ilmoituksen mukaan kuuluu läänin yritteliäimpiin hartsin ja tärpätin viejiin, ei ollut kotonaan tavattavissa.

Pietarsaaresta lähdin Teerijärven kappeliseurakunnan Kortjärven kylään, joka on Teerijärven, Vetelin ja Kaustisen keskuspaikka. Sinne saapui siellä viettämieni kolmen opetuspäivän aikana 22 henkilöä, osa Teerijärven ja osa Kaustisen kappeliseurakunnasta. Kortjärveltä lähdin saman kappeliseurakunnan Vidjeskogiin ja sieltä Toholammin Kerttulaan, jonne Lestijärven, Toholammin ja Kannuksen kappeliseurakuntien rahvasta oli kehotettu saapumaan, mutta sinne saapuneista 8 henkilöstä 7 oli Toholammilta ja vain yksi Lestijärveltä.

Kerttulasta lähdin Ouluun, jonne saavuin marraskuun 3. päivänä samaan aikaan kuin Qvist. Läänin kuvernööri oli valinnut Oulun koulutusasemaksi. Siellä me viivyimme 4 päivää, ja sinne saapui lukuisien kaupunkilaisten ohella kaksi opetusta haluavaa Oulujoen pitäjän talonpoikaa. Oulusta lähdin Pulkkilan kappeliseurakuntaan, jossa eilen opetin läänin kuvernöörin läsnä ollessa 7:ää Piippolan pitäjän rahvaaseen kuuluvaa henkilöä. Täällä annetaan opetusta vielä huomenna. Kuvernööri määräsi minut menemään sen jälkeen Pyhäjärven pitäjään Vesikosken ruukkiin opettaakseni siellä sellaisia Kärsämäen ja Pyhäjärven pitäjien rahvaaseen kuuluvia henkilöitä, jotka opetusta haluavat. Vesikoskelta lähden luultavasti 14. päivän iltana ja toivon saapuvani 16. päivänä Pietarsaareen, jossa herrat Thodén ja Krohn toivoisivat minun tislaavan tärpättiä. Pietarsaaresta matkustan muistion ohjeita seuraten Vaasan kautta Poriin, jonne minun pitäisi saapua 19. tai 20. päivänä, ja odotan, että saan siellä käsiini Turun läänin kuvernöörin ilmoituksen siitä, millä läänin paikkakunnilla hän toivoo opetusta annettavan. Koska olen joutunut tekemään pitempiä matkoja kuin Helsingistä lähtiessäni luulin ja maksamaan suurempia kuluja, joutuin Oulussa nostamaan sataviisikymmentä markkaa niiden neljänsadanviidenkymmenen lisäksi, jotka jo siellä nostin. Kunnioittavimmin minulla on kunnia allekirjoittaa olevani Herra Senaattorin

nöyrä palvelija

F. F. Sivén

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: